Na letošní 17. Světový den mládeže se sjedou statisíce mladých lidí ze sto padesáti zemí do Kanadského Toronta. Toto město nebylo vybráno náhodou. Pro svou multikulturní povahu je vhodným dějištěm celosvětového setkání. Najdeme zde mnoho etnických čtvrtí, z nichž napž. Chinatown je největsší nejen v Kanadě, ale pravděpodobně i největší v celé Severní Americe. Orientální bazary plynule navazují na moderní mrakodrapy a mezi tím vším žijí obyvatelé nejrůznějších národností.


Dominantou města je 605 metrů vysoká věž CN Tower, někdejší nejvyšší stavba na světě

Do zahájení zbývá již jen několik dní, přesto však nejsou přípravy na první pohled téměř vidět, pozornějšímu pozorovateli však nemohou uniknout.

Tabule oznamují plánované uzavírky cest během setkání, v čínské čtvrti nelze přehlédnout plakáty zvoucí na akce, které v rámci SDM proběhnou právě zde a místní noviny píší o návštěvě papeže. Zatímco páteční vydání deníku The Toronto Star rozebirá zdravotní stav papeže Jana Pavla II. a velmi podrobně se ve své příloze LIFE-health v této souvislosti zabývá Parkinsonovou chorobou. Sobotníi vydání se pak věnuje dopravním zácpám, které předpokládaných více než 300 tisíc poutníků přinese. Na nádraží Union již bylo otevřeno registrační centrum, kde si mohou vedoucí jednotlivých skupin vyzvednout balíčky pro poutníky.


Registrační centrum zatím nevyužívá příliš mnoho lidí, největší nával teprve přijde

Hlavní program během týdne od 22. července bude probíhat na Exhibition Place téměř v centru města na břehu jezera Ontario v těsném sousedství velkého zábavního parku Ontario Place, který byl vybudován na třech umělých ostrovech. Plocha Exhibition Place je ale jen stěží schopna pojmout několik set tisíc lidí, proto budou části programu probíhat také na mnoha dalších místech v centru města. Na ploše se nyní dokončuje stavba tribuny a lešení pro velkoplošné obrazovky.


plocha Exhibition Place, kde probehne uvitani poutniku se Svatym otcem

Světový den mláddeže vyvrcholí sobotní vigilií a nedělní mší svatou na ploše Downsview Park, která je z centra vzdálena asi 9 kilometrů severně. Také zde jsou stavební prace v plném proudu, staví se tribuna a na celé ploše, která je na rozdíl od římské Tor Vergaty (kde probihal závěr SDM před dvěma lety). Rovněž jsou již rozmístěny zátarasy pro vyhrazení jednotlivých sektorů. Plocha je nyní oplocena a hlídána nepříliš obezřetnou bezpečnostní službou, sestávající ze dvou znuděných černochů. Nejprve nás pět minut nechají libovolně fotografovat, a posléze nás chtějí odvést a vyslýchat, co že tam vlastně chceme.

Opodál sedí několik volontérů, kteří dobrovolně pomáhají při organizaci a teď se upřímně diví, co v Torontu děláme tak brzy.


Hlídaná plocha Downsview Park, místo vigilie se Svatým otcem.
odpovědný redaktor: Milan Kovář