Fotografování bez šátku na hlavě odmítají ženy muslimského vyznání v ruském Tatarstánu. Rozhodnutí ministerstva vnitra, podle něhož na snímcích v dokladech totožnosti nesmí být pokrývka hlavy, považují za potlačování svého práva na svobodu vyznání a urážku náboženského cítění.

Soud v hlavním městě Tatarstánu Kazani přijal tento týden žalobu několika žen muslimského vyznání, které si stěžují, že státní orgány je nutí postupovat v rozporu s koránem. Upozorňují, že muslimská žena si nesmí sundat šátek z hlavy před neznámým mužem, zatímco úředníci jim nechtějí vydat občanský průkaz, pokud nepředloží fotografii bez pokrývky hlavy.

Předsedkyně svazu muslimských žen Tatarstánu Almira Adiatullinová si společně s dalšími tatarskými ženami již před dvěma měsíci postěžovala prezidentovi Tatarstánu Mintimiru Šajmijevovi. Ženy jej žádaly, aby jim pomohl vyřešit problémy s doklady. V poselství zdůraznily, že ruská ústava i ústava Tatarstánu zaručují ruským občanům svobodu vyznání a nezakazují jim vykonávat náboženský obřad.

Prezident postoupil jejich stížnost správě pasů a víz, která žádala o svolení vyjít muslimským ženám vstříc federální ministerstvo vnitra. To však trvá, na tom, že na fotografiích v dokladech žádné šátky, ani čepice být nesmí.

"Chápeme, že nelze urážet náboženské cítění lidí. Rozkaz je ale rozkaz," citoval list Izvěstija vedoucí tatarské správy pasů a víz Galinu Fachritdinovovu. Upozornila, že snímek v občanském průkazu musí být černobílý, zřetelný a bez pokrývky hlavy.

Tatarské muslimky svůj požadavek motivují mimo jiné tím, že v souladu s výnosem ministerstva vnitra Ruské federace z roku 1998 je fotografování s pokrývkou hlavy dovoleno duchovním a lidem, jejichž náboženské cítění jim neumožňuje vystupovat na veřejnosti s nepokrytou hlavou.

Podle pracovníků místní pasové služby je však toto nařízení už neplatné. Podle muslimské aktivistky Zulfii Fatchullinové požadavek policistů, aby se ženy fotografovaly bez šátku, odporuje zdravému rozumu. Muslimky nosí šátek stále a snímek v občanském průkazu bez něj je zavádějící, říká.

Zákaz fotografovat se v šátku podle ní porušuje asi deset mezinárodních aktů OSN, které Rusko uznalo. Navíc žena, která si šátek na veřejnosti sundá, je vystavena prokletí Všemohoucího, míní muslimka z Tatarstánu.

odpovědný redaktor: Vojtěch Tutr

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?