Středeční program začal pro české poutníky v budově kostela sv. Václava v osm hodin ráno, kdy nás navštívil průmyslník Tomáš Baťa spolu s manželkou. Příjemně nás překvapil svým prostým vystupováním, nejprve řekl něco o svém životě a potom také zodpověděl několik otázek. Přes svůj dlouhý pobyt v Kanadě mluvil výbornou češtinou, ovšem s nepřeslechnutelným moravským nářečím. Zdůraznil zejména tři body, na které se v životě snaží zaměřit. Pomoc při odstraňování chudoby, podpořit vzdělání a demokracii. Za zmínku také stojí, že Tomáš Baťa finančně podpořil dopravu české skupiny poutníků v Kanadě.

Po Tomáši Baťovi promluvila jeho manželka, pozvala české poutníky na návštěvu Baťova obuvnického muzea v Torontu a nabídla také volné vstupenky. Jak ale poznamenala, je vstup pro účastníky SDM volný. "Na našich cestách po světě mě zaujalo, že přestože všichni lidé mají stejnou nohu, existuje tolik různých tvarů obuvi. Tak jsme obuv začali sbírat a vznikl základ naší sbírky, ze které vzniklo později celé muzeum," odpověděla na otázku o vzniku muzea. Na závěr návštěvy si s námi Tomáš Baťa zazpíval několik moravských písniček.


Tomáš Baťa nás přišel navštívit se svou manželkou

Po návštěvě pokračoval program katechezí, kterou měl biskup Paďour. Na Světovém dni mládeže probíhají katecheze ve skupinách v národních jazycích, ovšem téma je společné - pro dnešek "vy jste sůl země", což je první část citátu, který je mottem letošního SDM.

Na závěr českého programu byla sloužena mše svatá, která skončila krátce před polednem.

Na odpoledne nebyl připraven žádný hromadný program, každý si mohl vybrat a vytvořit program podle své vlastní představy. Od dvanácti hodin pokračoval Festival mládeže, dále byla také možnost se zúčastnit sociálních projektů. My jsme si v rámci jednoho z nich nechali zjistit krevní skupinu (prý mám A, což pro mě dnes bylo největším překvapením, protože už pětadvacet let žijí s tím, že moje krevní skupina je AB; kolegyně má B).

V rámci festivalu opět proběhlo mnoho koncertu, výstav, seminářů, divadel a podobně. Na hlavním pódiu na Exhibition Place se celé odpoledne až do pozdního večera střídaly hudební hvězdy. Jednou z nich byl také Padre Zeca, jednatřicetiletý brazilský katolický kněz a zpěvák v jedné osobě. V katolické Brazílii je velmi oblíbený, jeho prvního CD se prodalo 150.000 kusů. Zde roztančil přes tisíc nejen brazilských poutníků, v davu pod pódiem nechyběla ani slovenská vlajka.


Brazilský kněz-zpěvák Padre Zeca roztančil na Exhibition Place své fanoušky

Kromě hlučných koncertů mají poutníci samozřejmě možnost se také ztišit a v klidu rozjímat. Například v kostele sv. Pavla nedaleko centra má pro Světový den mládeže sídlo komunita z francouzského Taizé, devadesátiminutové adorace zde začínají každé dvě hodiny a kostel je vždy plný.


V kostele sv. Pavla má sídlo komunita z Taize a kolem je živo