Naprosto běžná střední škola, kde pedagogové rádi zdůrazňují, že je výběrová. Lehce ošuntělá protidrogová nástěnka a reklamní plakát jakési firmy, který sděluje pro současnou mladou generaci rutinní informace o druzích drog, skoro by se chtělo říct, že už trochu zastaral, pár "novinek" chybí. Velká přestávka, u vchodu do kotelny se shromáždila skupina jedinců různého věku, vychutnávají si nikotin a THC, tedy účinnou látku marihuany. Obyčejný obrázek...

"Alespoň jednou vyzkoušelo marihuanu ve věkové třídě 15-18 let 360 000 lidí, tj. 44% členů této skupiny." (Mládež a drogy 2002) Tedy téměř polovina středoškoláků má zkušenosti s touto látkou. Přičemž asi 20% z nich užívá marihuanu pravidelně. Dalo by se říci, že se tato rostlina stala celkem běžnou součástí života mladých lidí. Pokud ji přímo nekonzumují, celkem rádi vyhledávají lístek konopí jako symbol určité nezávislosti, nebo prostě jen proto, že znamená odpor a mnoho dospělých se tím dá naštvat.

"Nechceš si zahulit?" Tak prostá otázka a ještě snazší odpověď. Mýty o tom, že před školou stojí divný pán nabízející zvláštní cukrlátka snad už padly. Tráva se nenabízí jako zboží, ale jako varianta k alkoholu nebo dokonce jako program na daný večer. Stačí navštívit ponurejší čajovny fungující i v noci, některý squat, nebo jen klub. Marihuana se tam objeví jaksi sama, ale celkem bez větších problémů. Za oknem si jí koneckonců může vypěstovat každý.

Jenže podle současné legislativy by teoreticky bylo možné trestně stíhat každého, kdo u sebe drží množství drogy větší než malé. Avšak průměrného konzumenta marihuany litera zákona příliš neovlivňuje. Nebojí se trestního postihu, protože zákon se dá obejít. Jistým extrémem jsou ovšem sympatizanti či přímo aktivisti některých krajně levicových či ekologických iniciativ. Ti většinou bojují za legalizaci marihuany. Důsledkem agresivnějšího boje mohou být častější návštěvy policejních služeben.

Jaký je vztah mladých lidí k marihuaně? Jistě, že se najdou mnozí, kteří budou tuto látku ostře odmítat a tím se zařadí mezi tzv. slušnou mládež. Další část mládeže si naopak bude požitky trávy dopřávat s neskonalým potěšením. Zbytku to bude spíše jedno, věci nějak jsou a asi se těžko změní úplně.

Častým argumentem hnutí bojujících za legalizaci marihuany je, že její účinky nejsou ve srovnáním s alkoholem výrazně silnější. Skutečně, jeden "joint" může mít podobný vliv na organismus asi jako půl litr piva. To však není zcela přesné srovnání, protože účinky marihuany se mohou značně lišit v závislosti na konzumentovi. Tedy, nedá se jasně odhadnout případný efekt.

Důvody, proč se mladí lidé uchylují ke konzumaci marihuany jsou celkem obyčejné. Chuť zkusit zakázané ovoce, což je typické právě pro mladou generaci, dopřát si trochu neobvyklý zážitek, zapadnout mezi společnost přátel a třeba i to, být prostě "in" a součástí momentálně zajímavého proudu.

Celkem logicky následuje střet s autoritou, ať už je to škola, rodiče nebo náboženská obec, při kterém si mladý člověk uvědomí svojí odlišnost od většinové společnosti. Těžko dávat nějaké přesné rady, jak "zvládnout" uživatele marihuany. Vlastně o tom okolí ani nemusí vědět. Jednak příznaky toho, že je někdo pod vlivem marihuany nejsou zas tak jasné a také dost proto, že stále velká část rodičů a pedagogů vůbec netuší, jak se vlastně vliv marihuany na lidský organismus projevuje.

Marihuana se stala součástí života některých mladých lidí, což ovšem neznamená rezignaci na možnost jejich úspěšného začlenění do společnosti. Tráva tu prostě je, hulí ji lidé, a i oni mají svůj rozum, který se jistě naučí dobře používat.

odpovědný redaktor: Vojtěch Tutr

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?