V sobotu 12. října proběhl v Brně už pátý ročník Diskoshow. Ta byla zahájena v kostele Nejsvětější Trojice v městské části Královo Pole. Na úvod byl krátce představen kříž světových dnů mládeže, poté následovala eucharistie sloužená místním děkanem P. Václavem Sloupem, Homilie byla jako každoročně věnována papežovu poselství mládeži.

Po mši svaté se mladí "nadšenci" přesunuli do Kulturního domu Rubín v Brně-Žabovřeskách, kde v 19. 00 začala diskotéka. Úvodní vystoupení obstarala brněnská taneční skupina BitUp, která se může pyšnit titulem mistrů světa v Hip-Hop formaci.

Každou hodinu vystřídal hudbu zábavný program, například byli uvítáni moderátoři předešlých discoshow. Během přestávek se mladí z Elpisu, pořádající sdružení, prezentovali latinsko-americkými tanci.

Hodinu před půlnocí přišlo na řadu milé překvapení: Na pódiu se objevila největší osobnost večera, známý imitátor Václav Faltus, kterému jsem při této příležitosti položil několik otázek:

ChN: Vystupujete na Diskoshow, akci křesťanské mládeže. Jste vy sám věřící?
VF: Ano.

ChN: Proč jste přijal nabídku na účinkování na zdejší Discoshow?
VF: Byl jsem osloven, ale jelikož jsem již měl na večer představení, tak jsem navrhl, že bych přijel až kolem 23. hodiny, jestli to nevadí. Ujistili mě, že mladí zde udržují dobrou atmosféru a že to rozhodně nebude problém.

ChN: Jak se Vám tedy líbí zdejší atmosféra a jak se Vám účinkovalo?
VF: Přišel-li by člověk v tuto dobu někam na představení, tak by měl strach jak bude jeho vtip přijat, ale při příjezdu sem jsem neměl vůbec strach, protože jsem věděl, že ať přijdu v jakoukoli dobu, tak se zde setkám se zájmem a pochopením pro můj humor. Atmosféra je zde "suprová".

ChN: Chtěl byste něco vzkázat mladým?
VF: Pán Bůh má smysl pro humor. Mladí radujte se, třeba jako zde. I v evangeliu se přece mluví o radosti. Hovoří se o ní po celý rok i v době postní! Mnohdy mě mrzí, že spousta lidí neví, že jsem věřící. Chtěl bych, aby to bylo na mně vidět a aby u každého věřícího člověka bylo vidět, že věří a žije s Kristem.

ChN: Co Vás přivedlo k práci imitátora?
VF: Cítím to jako svoje povolání a mám radost, když mi někdo řekne, že se živí tím, co ho baví. Mám radost z práce a rád ji budu předávat dál.

Zajímavostí jistě je, že Václav Faltus si nevzal za své vystoupení žádné peníze a večeři, kterou dostal, snědl jeho řidič.

Pár minut před půlnocí se objevilo další překvapení. Prezentace diecéze, věty k misionářství a předávání upomínek (misionářské deníčky). Poté pokračovala diskotéka, která byla zakončena kolem půl druhé. Poslední půlhodinka patřila všem pořádajícím, kteří si jí beze sporu zasloužili.

"Myslím, že kromě problému s přenesením kříže, nevznikly žádné problémy a vše bylo zvládnuto dobře, dařilo se řešit vzniklé vnitřní spory, podařilo se uspořádat program tak, že přestávky s programem byli vždy v celou hodinu," říká hlavní organizátor František Mikulec. "Každý má možnost podílet se na přípravě. Má možnost jednat s městem a různými úřady, se sponzory a podobně. Obohatí to život a pomáhá v sekulární společnosti," vzkazuje všem účastníkům.

A jak hodnotili discoshow samotní účastníci?

"Loni byla lepší hudba. Letos moc kecají a málo hrají, ale příště půjdu zas, " říká dvaadvacetiletá účastnice. "Bylo to parádní. Je pěkné vidět, že se lidé baví i bez alkoholu, cigaret či drog," hodnotí dvacetiletá Vlaďka. "Nejvíce mě ale zaujalo, že zde všichni tancují a uprostřed sálu jsou s námi vozíčkáři, kteří se také baví! Hudba je také dobrá. Každý si přijde na své. Hraje se od polky po techno. Je to zde oproti normálním diskotékám takové kultivovanější," dodává o tři roky starší Roman.

"Je pěkné, že mladí jsou schopni se bavit. Jen ta hudba..." povzdechl si naopak P. Václav Knotek z diecézního centra mládeže.

Organizátoři byli připraveni i na problémy - o pořádek se starali čtyři profesionální vyhazovači, připraveno bylo také pět zdravotníků.

odpovědný redaktor<>a href="mailto:kovar@christnet.eu> Milan Kovář