P. Cyrila Vrbíka, pětasedmdesátiletého faráře v Dubu nad Moravou v olomouckém děkanátu, našli dnes ráno farníci zavražděného před budovou fary, když šli na ranní mši. V souvislosti s případem policie zadržela osmadvacetiletého muže z Kralic na Hané, který zavolal na policii a na svůj čin upozornil.

"O hodinu později zavolal přerovským policistům osmadvacetiletý muž z Kralic na Hané na Prostějovsku. Vypověděl, že zabil faráře v Dubu nad Moravou a přiznal se i k přepadení řidiče taxislužby v Kralicích," řekla dnes ČTK severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Podle policistů taxikáře pachatel přepadl s lahví v ruce krátce po půlnoci, ukradl mu vůz a dojel s ním do Dubu nad Moravou. "Tam mu auto vypovědělo službu, proto jej odstavil, vydal se na faru a zazvonil na faráře. Jakmile mu muž otevřel, pachatel jej napadl," dodala mluvčí.

Motiv činu není znám, policisté ani nesdělili, zda byl muž pod vlivem alkoholu či drog. Šéf olomoucké záchranné služby Michael Fischer pro ČTK pouze potvrdil, že zadrženého muže přivezli policisté na odběr krve. Není zatím jasné ani to, zda muž chtěl krást nebo měl k faráři osobní vztah. Zástupci církve nemají informace o tom, že by se z kostela či fary něco ztratilo. Podle místních lidí byl pan farář důvěřivý a snažil se pomáhat lidem v nouzi. Často u sebe nechal přespat lidi bez přístřeší. Starosta obce Jindřich Bartošek uvedl, že farář působil v obci již více než dvě desítky let. "Byl to velmi vstřícný člověk, každému pomohl. Je to pro nás obrovská rána," řekl starosta pro ČTK.

Aricibiskup Jan Graubner označil faráře za velmi obětavého člověka bez nepřátel. "Probošt Cyril Vrbík, farář u Panny Marie v Dubu nad Moravou, který byl kněžími a širokým okruhem známých nazýván domácky 'Cyrilek', byl radostný, přátelský, obětavý a velmi oblíbený člověk," píše ve sdělení, které k tragickému úmrtí vydal. "Jeho cesta ke kněžství byla dlouhá a plná překážek, které v 50. a 60. letech minulého století kladl do cesty komunistický režim. Kněžské svěcení přijal teprve v roce 1969. Působil v Místku, Vsetíně a od roku 1980 v Dubu. Své kněžství žil naplno. Ze skromnosti se o sebe příliš nestaral, žil pro Boha, pečlivě se staral o kostel, ale především měl rád lidi a zvláště děti. I když svým věkem měl k dětem daleko, srdcem jim byl blízko. Byl inspirací pro pastorační práci i mnohem mladším kněžím."

"Je těžké pochopit, že právě on se stal obětí krutého násilí. Vypadá to jako krutý výkřik ironie. Ale snad právě proto bychom se mohli nechat vyprovokovat k většímu nasazení pro budování kultury života a civilizace lásky, jasnému odmítání násilí a nenávisti, lepší výchově dalších generací," uvedl olomoucký arcibiskup Graubner.

Ke zpracování byly použity materiály agentur ČTK a TS ČBK.