Evangelikální teologický seminář v Praze ve spolupráci s Českou evangelickou aliancí pořádá mezinárodní konferenci na téma „Vztah křesťanů k jiným náboženstvím“. Konference se bude konat ve sborovém domě Církve bratrské v Soukenické ulici, Praha 1, od 11. do 13. listopadu. Hlavním hostem bude Prof. Dr. Herold A. Netland, profesor filosofie náboženství a mezikulturních studií na Trinity International University v Deerfieldu (USA).

Prof. Netland má velmi dobré akademické zázemí, i praktické zkušenosti v mezináboženské praxi. Například přednášel řadu let na Tokijské křesťanské universitě a devět let působil jako misionář v Japonsku. Zúčastnil se různých světových konferencí a publikoval řadu odborných knih na téma křesťanské orientace v době náboženského pluralismu.

„Letošní rok jsme zvolili téma, které se zaměřuje na velmi aktuální problematiku vztahu křesťanů k jiným náboženstvím. Nekřesťanský svět nás často hodnotí podle toho, jak jsme tolerantní k příslušníkům jiných náboženství. Nechceme ale pro tuto toleranci obětovat pravdu, jež nám byla v Kristu darována.“ Uvádějí pořadatelé na svých webových stránkách.

Takto jasné zamítnutí směšování různých náboženství a důraz na jedinečnost spasení skrze víru v Ježíše Krista zaznívá ze strany evangelikálních křesťanů velmi často. Čtenářům magazínu Christnet možná zůstala utajena polemika předsedy rady Církve bratrské Pavla Černého na stránkách Evangelického týdeníku vůčí programu tzv. „Duchovní koalice“ vyhlášené prezidentem Václavem Havlem na loňském zasedání Fóra 2000. Podle názoru Pavla Černého k realizaci tohoto programu došlo následně při multireligiózní reflexi v katedrále sv.Víta v závěru Fóra 2000. Tento ročník Fóra 2000 se konal krátce po teroristických útocích z 11.září, proto projevy a příspěvky jednotlivých účastníků byly tímto hrůzným činem silně ovlivněny. V jednom ze svých projevů vyzval prezident Václav Havel představitele světových náboženství ke koalici, kterou nazval duchovní.

Podle Černého křesťané duchovní koalici s jinými náboženstvími uzavírat nemohou. Jednalo by se o srůstání a pevné spojování naprosto odlišných duchovních světů. „Je možné se sjednotit s kýmkoliv na velmi dobrých a cenných programech pro zachování světového míru, boje proti terorismu, řešení ekonomických problémů, ochrany životního prostředí či práv a svobod národů i jednotlivců.“ napsal kazatel Černý v Evangelickém týdeníku č.3/2002. Černý je ochoten s muslimy nebo třeba s hinduisty vytvářet tento typ koalice, nikoliv koalici duchovní. Ve stejném čísle tohoto periodika byl přetištěn i názor religionisty Ivana Štampacha, který považuje společné setkání křesťana, žida, muslima a hiduisty v katedrále sv.Víta, kde každému z nich je dopřáno říci to své, za velmi vzdálené k mísení náboženství, pokud neodcházejí z katedrály se změněnou náboženskou příslušností nebo k tomu nevedou lidi ve svých komunitách.

Letošní 13. evangelikální teologická konference přínáší tedy stále aktuální a žhavé téma. Navíc se koná v mezidobí mediálně sledovaných údálostí. Dalšího ročníku konference Fórum 2000, na které se v polovině října poprvé spolu sešli k jednání představitelé mezinárodních organizací i odpůrci globalizace, a předchází pražskému zasedání Severoatlantické aliance (NATO).

Snahou pořadatelů je postavit téma na dobré biblické základy. Hlavní blok přednášek prof. Netlanda bude doplněn českými přednášejícími. Mezi pozvanými hosty je Prof. Cyril Václav Pospíšil z Teologické fakulty Palackého university v Olomouci, Doc. Martin Prudký, vedoucí katedry Starého zákona na Evangelické teologické fakultě University Karlovy v Praze, známý religionista a “sektuolog“ Dr. Zdeněk Vojtíšek či již zmíněný Mgr. Pavel Černý. Pořadetelé zvou všechny zájemce o tuto konferenci. Přihlášky a bližší informace o programu je možné nalezt na webových stránkách Evangelikálního teologického semináře.