Během dnešního odpoledne má téměř 100 vůdčích osobností neziskové sektoru v naší zemi stejný program. Všichni se sejdou v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR (PSP ČR), aby zde zákonodárcům a všem občanům připomněli 3. výročí Deklarace práv počatého dítěte. (text deklarace je k dispozici zde:)

Tuto deklaraci vyhlásily na půdě PSP ČR 22.11.1999 tři nevládní neziskové organizace: Hnutí Pro život ČR, Občanský institut a Asociace pro právní ochranu dětí a mládeže. Dnes se scházejí s posilou ze strany několika dalších organizací mj. k tomu, aby upozornily na to, že první a zásadní požadavek deklarace - legislativní ochrana každé lidské bytosti od početí do přirozené smrti - není stále splněn. Stále u nás umírá více než 80 nenarozených dětí denně proto, že naše země v roce 1957, resp. 1986 přistoupila k právní úpravě schvalující umělé potraty na požádání.

Výroční seminář nabízí jako každoročně úzce specifický, na jedno z aktuálních témat, zaměřený program. Zatímco např. v loňském roce jím byly Etické výzvy prenatální diagnostiky, dnes své příspěvky přednesou odborníci na poli uskupení nazvaného Evropská unie. Promluví pan Federico Eichberg, člen pracovní skupiny italské vlády „Evropský konvent“, uvítáme také Ing. Jána Figeľa, poslance slovenské Národní rady a hlavní vyjednavač pro vstup SR do EU, který bude referovat o Deklaraci Národní rady SR o svrchovanosti členských států EU v kulturně-etických otázkách. Rodinu jako garanta svobody zrcadlem našeho začlenění do evropského společenství přiblíží předsedkyně Společnosti pro podporu rodiny paní Mgr. Michaela Freiová.

Téma bylo zvoleno v závislosti na časté frekvenci úvah na téma našeho vstupu do EU. Zmíněná nevládní nezisková sdružení spolu s dalšími (např. Středisko SOS pro vzáj. pomoc občanů, Občanské sdružení Mosty, Poradna pro ženy - Sdružení Ochrana nenarozeného života Zlín, Společnost pro podporu rodiny nebo YMCA - Živá rodina) proto dnes během výročního semináře hodlají kromě odborného zázemí k dalším krokům zohlednit některé aspekty, o nichž se domnívají, že mohou být kritické.

Proto společně předloží Výzvu zákonodárcům ČR, která obsahuje například následující body:

"…považujeme za důležité, aby si Česká republika vyhradila nezpochybnitelné kompetence rozhodovat ve své zemi např. při řešení kulturně-etických otázek, kterými jsou především:

Postavení rodiny, která zajišťuje reprodukci a výchovu dalších generací, bez nichž je další existence naší společnosti neudržitelná.

Respektování komplementarity lidských bytostí (zvláště obohacujících rozdílů mezi muži a ženami), jejíž úmyslnou ignorací nutně dochází k deformaci společenských vztahů (viz. např. tlak na ženy v pracovním procesu za komunistického režimu); [Komentář: Lze pozorovat, že dochází k nepochopení role muže a ženy a prosazováním tzv. ženské otázky, resp. ženských práv k ochuzování skutečné ženské důstojnosti. Úspěch je kvůli politice vyspělých evropských zemí měřen pouze v rovině finanční, a tak z této kategorie zcela vypadává žena - matka, která svůj život naplňuje prací pro rodinu a výchovu dětí. Neméně špatný je také tlak na to, aby žena pracovala mimo domov, a to co nejdříve po porodu dítěte. Toto je situace, kdy nejsou splněny požadavky ze strany feministické lobby o stejných podmínkách pro obě pohlaví. Zatímco u mužů je přirozenou povinností obživa rodiny, u ženy je tlak v této oblasti necitlivý a společnost, která ekonomicky či společensky (jistě mj. i díky politickému klimatu) nutí ženu k opuštění svého dítěte záhy po jeho narození, připravuje svou základní jednotku - rodinu o štěstí, soulad a stabilitu. V praktické rovině je to možno vidět zejména na příkladu, kdy odchod ženy na mateřskou dovolenou znamená pro rodinu ztrátu cca 50% životní úrovně.]

Respektování právní úpravy členských států v legislativně sporných etických tématech, týkajících se počátku a konce lidského života, promítajících se do úprav umělých potratů, eutanázie, genových manipulací na lidských embryích, atp.. [Komentář: Aktuální postoj EU v dané otázce můžeme vysledovat z téměř každodenních zpráv. Vzpomenout lze ale např. na velice silný okamžik, kdy nový prezident USA George Bush ml. v den nástupu do své funkce zastavil finanční podporu Populačnímu fondu OSN mj. pro jeho program nazvaný "Plánované rodičovství a reprodukční zdraví". Jak byl prezident Bush upozorněn a jak mu také bylo předloženo z relevantních zdrojů, peníze, které byly tomuto fondu poskytovány, sloužily mj. také na podporu provádění umělých potratů. Když přestala americká administrativa takový projekt z morálních důvodů dotovat, přispěchala na pomoc EU, která deficit ve výši 34 milionu USD dnes Populačnímu fondu OSN vyrovnává. Naopak pozitivní zprávou pro naše dnešní jednání je čerstvé schválení zákazu veškerého (tedy reprodukčního i terapeutického) klonování lidí. Evropský parlament tento dodatek ke své zprávě o biomedicíně a biotechnologiích přijal 21. listopadu t.r.]

Důsledná restrikce prostituce, která představuje novodobé otroctví ženy a nutně na sebe váže sociálně-patologické prvky v podobě zvýšené kriminality, promiskuity, atp..

Sociálně-kulturní témata jako jsou výchovný a vzdělávací proces, kde odpovědnost za výběr způsobu vzdělávání dětí náleží výhradně rodičům, či lustrační zákon, jehož význam nesmí být zpochybněn. [Komentář: Charta základních práv občanů EU, deklarovaná 7.12.2000 upřesňuje ve třetím bodu článku 14 vyhrazuje také "právo rodičů zajišťovat výchovu a vzdělávání svých dětí ve shodě s jejich vlastním náboženským, filozofickým či pedagogickým přesvědčením". V rozporu s tímto bodem Charty je návrh poslankyně evropského parlamentu Van Lanckerové dnes již přijatého dokumentu určeného kandidátským zemím, který požaduje větší státní kontrolu a regulaci sexuální výchovy ve školách, dále mj. poskytování tzv. potratových a antikoncepčních služeb na školách bez vědomí rodičů. Přijetí tohoto materiálu znamená rozšíření státního dohledu nad rodinou a nad lidským životem obecně.]

Předkladatelé Výzvy budou žádat, aby se do přípravy na tomto dokumentu zapojilo co nejširší spektrum zákonodárných orgánů v čele s Úřadem vlády. Poprosí také všechny poslance a senátory, aby prostřednictvím svých klubů či osobně aktivně přispěli k odpovědnému řešení současné situace.

Autorka je viceprezidentka Hnutí Pro život ČR