Charitní Tříkrálová sbírka má za sebou již svůj třetí ročník. Stává se z ní na mnoha místech příjemná tradice, která přináší lidem dobro a pokoj. Letos vyšlo do ulic 25 620 koledníků, kteří tvořili 8540 skupinek. Ty postavičky obalené svetry, šálami, mrznoucí venku a přemýšlející o přesném obsahu koledy My tři králové, byly koledníci Tříkrálové sbírky. Děti i dospělí se zapojili a dokázali, že umí podat pomocnou ruku.

Pomocných rukou a otevřených srdcí bylo hodně, soudě podle předběžných výsledků sčítání. "V těchto dnech probíhá na úřadech sčítání obsahu pokladniček. Všechny dílčí odhady ale ukazují, že výnos koledy pokladniček je vyšší než loni. Například v olomoucké arcidiecézi mají sečteno 98% pokladniček a vybrali 12 milionů korun. Všechny pokladničky už mají sečteny v diecézi Litoměřice, kde vybrali 814 tisíc korun, což je o 300 tisíc více než loni. Diecéze Hradec Králové zatím hlásí 5,06 milionů, což je o půl miliónu více než loni. V diecézi České Budějovice mají zatím 1,38 milionu Kč, schází jim ještě jedno místo atd. V brněnské diecézi předpokládají, že dosáhnou 8,5 milionu korun, v ostravsko-opavské diecézi vybrali kolem 6,3 milionu korun. Konečné výsledky pokladniček budeme znát příští týden. Výsledky z bankovních převodů a plateb složenkou nejdříve za měsíc," vysvětluje tiskový mluvčí Charity Jan Oulík.

Peníze mají vždy jasně určený cíl, 65% prostředků se totiž vrací přímo do oblasti. Avšak částka z kasiček je navýšena o peníze, které přijdou složenkou nebo bankovním převodem. To, že se peníze vrací zpět, napomáhá lepší informovanosti lidí v konkrétní oblasti. Třeba v Litoměřicích přesně věděli, že jejich příspěvky budou určeny na potravinové balíčky pro bezdomovce, hygienický a zdravotnický materiál, nákup rehabilitačního vozíku a nákupu mandlu v Domově pro seniory. Právě Tříkrálová sbírka odstraňuje anonymitu mezi dárcem a potřebným, každý obyvatel Olomouce se může přijít podívat na Hospic na Svatém Kopečku, pomoc se neztrácí v číslech a složenkách.

I samotný kontakt koledníků s lidmi má své kouzlo. Ne všichni koledníci jsou z "kostelových" dětí, právě naopak často se jedná o sousedovic Matýska, který chce pomoci Aničce hledající třetího krále. "Právě v tom, že koledníci někomu udělali radost, a tím radost vlastně udělali i sobě. Někteří lidé zvali koledníky dojatě dál, někteří je dokonce obdarovali drobnými sladkostmi," souhlasí Oulík. Pak se Tříkrálová sbírka stává nejen sociálním projektem, ale hlavně jemnou a decentní formou, jak upozornit na aktivity církve a prezentovat je v dobrém světle.

Tříkrálová sbírka není jen zvonění na dveře a čekání, kdo otevře, doprovázejí ji mnohé kulturní akce. V Plzni vodili po náměstí živého velblouda, v Nové Říši a v Karlových Varech šly obcí (městem) průvody, v Jihlavě uspořádali Tříkrálový koncert. V Červeném Kostelci a v Ledči nad Sázavou zorganizovali živý Betlém. Podobných akcí bylo mnoho a také na nich se podíleli občané té konkrétní obce nebo města. Opět se setřel rozdíl mezi "věřícími" a "nevěřícími", všichni se spojili pro dobrou věc.

Do jisté míry by se Tříkrálová sbírka dala označit i jako forma evangelizace. "Ale já musím říci, že tak vysokou metu si neklademe. Naším úkolem je oslovit a navštívit naše spoluobčany. Jestli tím někoho přivedeme na myšlenku, že na těch křesťanech něco je, rád bych se o jejich víře dozvěděl více, bude to pěkné, ale to už nezáleží jen na nás," trochu oponuje Jan Oulík. Naproti tomu Marek Navrátil, koordinátor sbírky v Olomoucké arcidiecézi, Tříkrálovou sbírku za formu evangelizace rozhodně považuje. "Určitě," říká přesvědčeně, "i když slovo evangelizace není zrovna bezproblémový pojem, alespoň v naší zemi, kde se spíše hledá náplň toho, co evangelizace je a co už není. Určitě evangelizační je činnost křesťanské charity jako organizace a k ní Tříkrálová sbírka nedílně patří. Tříkrálová sbírka samostatně ale rozhodně nabízí řadu možností, jak ji evangelizačně a pastoračně využít. Nepůjde to ale samo od sebe."

Úspěšnost Tříkrálové sbírky je do jisté míry velmi relativní. Ovlivňuje ji několik faktorů. Prvním z nich je religiozita, náboženskost dané oblasti. Tedy, lze říct, že koledníci budou úspěšnější na Moravě než třeba v severních Čechách. Dalším je to, jak hodně se lidé s koledníky znají. Koledování na vesnici je obecně o něco snazší. Ale všechno může být trochu jinak. "Mám svou osobní teorii. Tam, kde je funkční a aktivní duchovní vedení, jsou věřící, kteří většinou také jaksi přirozeně zakládají charity nebo různá charitní zařízení anebo jsou schopni dobrovolnickými aktivitami reagovat na určité nenadálé situace (např. povodně - materiální či finanční sbírka, vypravení dobrovolníků apod.). Veřejnost v okolí pak ví, co to charita je a co dělá," dodává Marek Navrátil.

"Každý student ví, jakou hodnotu má desetikoruna před pátečním odjezdem domů z koleje či internátu, každá maminka ví, jakou hodnotu má dvacetikoruna, když kupuje botičky pro děti, každý řidič ví, co to je padesátikoruna při tankování benzínu, každá babička ví o hodnotě stokoruny, kterou dává vnoučkovi na počítač. A přesto se nám pomocí těchto částek podaří v naši arcidiecézi vykoledovat 12 milionů." říká spokojeně se usmívající Marek Navrátil.

Tříkrálová sbírka stála hodně námahy a síly velkého množství lidí, ať už to byly malé děti, dospělí nebo babičky, které koledníkům napekly cukroví. Ti všichni dali svou radost a kousek lásky, pokoje a dobra lidem okolo.