Začala první fáze vojenské operace, která má odzbrojit Irák a osvobodit lid této země. Uvedl to ve Washingtonu americký prezident George Bush, podle něhož spojenecké síly začaly útočit na vybrané cíle s vojenským významem.

"Jde o zahajovací fáze toho, co bude rozsáhlým a koordinovaným úderem," řekl Bush. "Na můj rozkaz koaliční síly zahájily údery na vybrané cíle vojenského významu ...," uvedl prezident v televizním projevu k národu z Oválné pracovny Bílého domu.

"Jediným způsobem, jak vyhrát, je rozhodné použití síly," řekl Bush s vážnou tváří, kterou Američané znají i z jeho dřívějších projevů na irácké téma.

"V této válce Amerika čelí nepříteli, který nerespektuje válečné konvence a morální pravidla. Saddám Husajn rozmístil jednotky a vojenský materiál v civilních oblastech s úmyslem zneužít nevinné muže, ženy a děti jako lidské štíty pro svoji armádu. To je jeho poslední zvěrstvo proti vlastnímu lidu," řekl Bush.

Americká armáda zahájila dnes take za účasti asi tisícovky vojáků a bitevních vrtulníků vojenskou operaci v odlehlých horských oblastech kolem Kandaháru na jihovýchodě Afghánistánu, největší za posledních 12 měsíců. Podle mluvčího americké základny v Bagrámu plukovníka Rogera Kinga, citovaného agenturou Reuters, je načasování útoku, časově se shodujícího se zahájením války proti Iráku, zcela náhodné.

King zároveň odmítl specifikovat cíle operace, či zda je zaměřena na celosvětově hledaného teroristu a vůdce organizace Al-Káida Usámu bin Ládina.