Robert Němec, zakladatel ChristNet.eu a šéfredaktor Magazínu ChristNet.eu v letech 2000 až 2002 se včera vzdal poslední funkce v ChristNet.eu: svého prezidentství. Přečtete si jeho rozloučení se se čtenáři a „poslední článek“ Roberta Němce.

Na začátek si dovolím vypůjčit si jeden odstavec z jiného epilogu, Patricka Zandla, když odcházel z Mobil.cz:

"Jeden optimistický citát říká, že všechno krásné musí jednou skončit, aby to mohlo uvolnit místo něčemu ještě krásnějšímu. Jiný (možná realističtější) citát tvrdí, že něco krásného musí skončit, abychom vůbec krásno byli schopni odlišit od běžnosti."

Když jsem v roce 1999 přebíral Getsemany a ChristNet, přemlouval k „fůzi“ Katolik.cz a snažil se vytvořit ChristNet.eu, vrcholila internetová horečka. Na památné schůzce v restauraci Gargáno v Brně, kde jsem Petrovi Handlarovi představoval vizi ChristNet.eu a navrhoval mu, aby spojil svého Katolik.cz s ChristNet.eu, se mě Petr zeptal: "Myslíš si, že by tě to (= ChristNet.eu) mohlo třeba jednou živit?" Internetové společnosti byly na vrcholu, těsně před pádem, takže jsem odpověděl: "Ano."

Měl jsem s ChristNet.eu velké plány. Mnoho z historie ChristNet.eu najdete v jiných mých článcích. Mnohé se povedlo, mnohé ne. Nikdy před tím jsem nevedl výstavbu internetového projektu, takže to, že se start ChristNet.eu zpozdil jenom o 27 dní, byl zázrak. Ostatně, během celé doby, kdy se ChristNet.eu tvořil, jsem pociťoval Boží pomoc. Protože jinak by díky mnoha obtížím nevznikl.

Start Magazínu ChristNet.eu, Odkazů ChristNet.eu i Diskuzí ChristNet.eu se nám relativně povedl. S Akcemi ChristNet.eu jsme narazili a podařilo se nám je spustit až nedávno.

Začal jsem ale zjišťovat, že největším problémem ChristNet.eu budou finance. Nejprve jsem do ChristNet.eu dal něco ze svého, pak začaly chodit nějaké drobné příspěvky. Ukázalo se ale, že např. internetová reklama nás neuživí – tak jako ostatně skoro nikoho.

Na počátku jsem kumuloval samozřejmě funkce: byl jsem prezidentem, šéfredaktorem, investigativním redaktorem, prodával jsem reklamu na ChN atd. ChristNet.eu mi v té době hodně dal. Neuměl jsem tehdy např. pořádně telefonovat cizím neznámým lidem. Takže když jsem se svým polorozpadlým telefonem volal lidem v době aféry Graubner – Merta – Novák, musel jsem se na každý telefonát lehce psychicky připravit. :-)

Ta aféra nás vlastně pořádně proslavila. Bylo to tvrdé období: jediné, co jsem měl k dispozici, byl ten telefon s Twist kartou a přístup k internetu ve škole. Přesto jsem byl ochotný za vlastní peníze jezdit přes půl republiky, abych se dozvěděl něco o případu, a čekat dlouhé hodiny po nocích na vlakových nádražích na navazující spoj.

Po nesouhlasu s postupem jednoho redaktora v létě 2000, kdy jsem se s ním za ChristNet.eu „rozloučil“, odešli spolu s ním i další dva a já byl na publicistiku sám. Každý den jsem musel napsat aspoň jeden článek. Časem se ale zase situace stabilizovala.

Na jaře roku 2001 mi zavolal jistý člověk, že by „chtěl něco podobného jako ChristNet.eu“. Domluvili jsme si schůzku, na které jsem zjistil, že by si přál vytvořit internetový obchod. Zkušenosti jsem nějaké měl, programátory a grafika taky, založil jsem si tedy svoji firmu RobertNemec.com a začal stavět internetový obchod.

V roce 2001 jsme měli jako zakázku de facto jenom tento obchod. V roce 2002 se ale zakázky rozjely – a já začal zjišťovat, že nestíhám pracovat pro ChristNet.eu. Snažil jsem se krizi vyřešit funkcemi odpovědných redaktorů, ale moc se to nepovedlo. Krize kulminovala během prázdnin 2002. Bylo toho na mne moc, a tak jsem usoudil, že bude moudré se nějaké funkce vzdát.

Na valné hromadě 30. září 2002 jsem se tedy vzdal funkce šéfredaktora Magazínu ChristNet.eu a ponechal si jenom funkci prezidenta ChristNet.eu. Valná hromada pověřila řízením redakce Jana Ficala (takže mi už prosím neposílejte věci týkající se Magazínu ChristNet.eu). Mým úkolem bylo najít nového šéfredaktora.

Během hledání jsem se také pokusil „zlanařit“ bývalého šéfredaktora Katolického týdeníku Milana Badala. Na první pohled se to zdálo nemožné, čas však ukázal, že v okruhu Milana Badala je dostatek schopných lidí. Konec znáte ze včerejší zprávy: redakci sice dále řídí Jan Fical, prezidentem se však stal přítel Milana Badala Miroslav Klepáček, který vlastní a řídí křesťanské nakladatelství Sursum, prvním viceprezidentem pak sám Milan Badal.

Nemá smysl někde „strašit“ na věky, tudíž jsem se spolu s dalšími lidmi vzdal i řádného členství v ChristNet.eu. Valná hromada mě ale na oplátku jmenovala čestným členem. :-)

Jsem rád, že opouštím ChristNet.eu s čistým štítem: nemá žádné dluhy, návštěvnost je rekordní, rozbíhají se nové části, charakter „psaní o tom, o čem se jinde nepíše“ zůstává...

Tímto se tedy loučím se všemi našimi čtenáři, dárci, podporovateli, diskutéry, autory (bývalými i současnými) i se všemi pracovníky, kteří při mně věrně stáli (především programátoři :-)). Děkuji všem. Bez vás bych to nedokázal. (A samozřejmě děkuji Bohu.) Omlouvám se, pokud jsem někomu neodpověděl na některý e-mail, ale dostávám jich opravdu hodně. Jednou jsem to spočítal (když jsem ještě dělal i šéfredaktora) a za den jsem odpověděl na 126 e-mailů.

A omlouvám se, pokud jsem se někde zachoval nesprávně. Nebylo to mým úmyslem.

Nové vedení je jistě více něž schopné, proto věřím, že povede ChristNet.eu dál a dál, výš a výš. :-) Věřeím, že se nebudu muset jednou stydět za to, co jsem to na přelomu let 1999 a 2000 založil.

Tímto bych vás chtěl také poprosit, abyste pomalu, ale jistě přestali používat moji adresu nemec@christnet.eu a začali používat adresu nemec@robertnemec.com. Můj telefon 608 888 310 je stále stejný.

A co mě čeká dál? Samozřejmě moje firma. Navíc bych rád dostudoval. Také mě možná potkáte v politice, případně v dalekých zemích.

A jestli ještě někde něco napíši? Určitě. Možná si založím svůj vlastní nový skromný internetový časopis. ;-)

Mějte se krásně a rád vás někdy zase potkám – ať už osobně, nebo virtuálně.

Robert Němec