Návštěva v diecézi sv. Metoděje

Sobotní program papežovy cesty po Chorvatsku se odehrával na severu země - ve Slavonii. Hlavní město Osijek, jenž leží uprostřed úrodné roviny, je zároveň střediskem průmyslu a městem univerzitním. Historická část města sestávající ze tří čtvrtí - Dolní Město, Horní město a Pevnost však velice utrpěla bombardováním během poslední války.

Do těchto míst zamířil Jan Pavel II. ráno 7. června. Přistál na letišti Osijek-Ćepin vítán nadšeně více než 200 tisíci věřících v čele s djakovsko-srijemským biskupem Marinem Srakićem, vícepremiérem Chorvatska Goranem Granićem a mnohými jinými představiteli státu i církve.

Ve svém přivítání místní biskup Marin Srakić připomněl, že je to země nasáklá krví mučedníků počínaje od panonských a sremských svatých Ireneje, Dimitrije, Eusebia, Anastázie až po dnešní časy. Neopomněl ani fakt, že papeže zdraví diecéze, ve které svůj biskupský úřad zastával sv. Metoděj, Apoštol Slovanů.

Po tomto vstupu byla slavena mše sv., jíž se zúčastnili i mnozí představitelé Srbské pravoslavné církve. Ve své promluvě řekl: "Římský biskup dnes přišel mezi vás, aby vám připomněl v Hospodinově jménu, že jste pozváni ke svatosti už nyní zde na zemi, v kterékoliv etapě života, ať je to jaro mládí, prostředek léta období zralosti, stejně jako podzim a zima stáří, v okamžiku smrti i po ní, že jste pozváni k tomu, co nám připravila milosrdná láska Boží."

Odvolávaje se k nedávno zakončenému Synodu djakovsko-sremské diecéze papež zmínil datum 7. června 879, kdy papež Jan VI. předal knížeti Branimírovi a biskupu Teodosiovi listy, kterými byly otevřeny kontakty mezi chorvatským státem a Apoštolskou stolicí.

Po skončení liturgie se papež setkal s představiteli jiných církví, zvláště s představiteli Srbské pravoslavné církve s metropolitou záhřebsko-lublaňským a celé Itálie Jovanem v čele, kteří se účastnili i předcházející mše.

Odpoledne se Jan Pavel II. vydal do Djakova, kde se modlil v tamější katedrále sv. Petra. Před katedrálou na něj znovu čekal více než desetitisícový zástup věřících, vybraní zástupci složili pozdravy a darovali mu lidový slavonský kroj z okolí Djakova. Odtud se papež vrátil do biskupského dvora, následně odjel svým papamobilem do Osijeku a letadlem odletěl do své rezidence v Rijece.

Svatodušní svátky slavili riječané s papežem

Letošní slavnost Seslání sv. Ducha měli obyvatelé Rijeky a nejen oni, možnost slavit s hlavou Římskokatolické církve. Od časných ranních hodin se do prostoru rijecké Delty scházely proudy poutníků z celé arcidiecéze, mnozí však doputovali z jiných diecézí z celého Chorvatska, ze zahraničí se zde shromáždily zvláště Slovinci, Maďaři, Poláci a Italové.

Delta je velký prostor mezi koryty řeky Rijeciny a Mrtvého kanálu. Bylo zde postaveno pódium a za oltářem konstrukci ve tvaru kříže vysokou 7,5 metru. Oltář byl vyzdoben pěti tisíci květy, přinesenými v noci. Již od večera se konalo modlitební bdění, které svatodušním svátkům tradičně předchází. Napravo před pódiem byl vyhrazen prostor pro krojované poutníky, tělesně postižené osoby a pro čtyřsetčlenný sbor.

Když se objevil v ulicích vedoucích k Deltě Svatý otec ve svém papamobilu, v němž jel i metropolita Ivan Devčić a osobní sekretář St. Dziwisz, zavládlo v okolostojícím davu nadšení a zavlály žlutobílé vlaječky a balónky. Deset minut před desátou vjíždí papamobil za zvuku fanfár a ovací na pláň, kde v té době bylo shromážděno již více než 90 tisíc lidí. Do začátku mše sv. se počet zvýšil až na 170 tisíc věřících.

Liturgie slova obsahovala četná odvolání k hodnotám rodiny, přičemž byla připomenuta svatyně v Trsatu, kde se podle tradice dochoval domek sv. Rodiny. Rovněž místní církev tématice rodiny věnuje zvláštní pozornost. Papež jako již mnohokrát vyzýval k modlitbě v rodinách a k zodpovědné výchově dětí. Svoje kázání zakončil zvoláním: "Přijď Duchu svatý!"

Hudební stránku bohoslužby představovaly slovanské zpěvy, které mají v těchto končinách již tisíciletou tradici. Je to jediný případ bohoslužeb v domácím jazyce, uznávaných Apoštolským stolcem po celou dobu trvání, i před Druhým vatikánským koncilem

Odpoledne se papež nejdříve ve 13. hod. setkal v Arcibiskupském semináři s chorvatskými biskupy a potom v 17.30 s premiérem Ivicou Raćanem. Pro novináře premiér mimo jiného řekl, že Svatému otci poděkoval za podporu, kterou prokazoval Chorvatsku zvláště v době, kdy to nejvíce potřebovalo - v době boje za nezávislost.

Dalším bodem programu byla návštěva nedalekého sanktuária Matky Boží v Trsatu. Zde se Jan Pavel II. modlil před zázračným obrazem Trsatské Bohorodičky. Pak posvětil základní kámen budoucího pastoračního centra, které má v blízkosti poutního místa vyrůst.

Cestou zpět se krátce zastavil před katerálou sv. Víta. Zde ho čekali kněží rijecké arcidiecéze s mons. Ivorem Linićem a zástupy věřících. Kanovníci katedrály sv. Víta darovali papežovi monografii věnovanou svěmu patronovi. Odtud se Svatý otec odebral za zpěvu "Zdravo Djevo" do Arcibiskupského semináře.