Třetí papežská cesta do Chorvatska, během níž se program odehrával v pěti městech - v dalmatských Rijece, Zadru a Dubrovníku a ve slavonských Osijeku a Djakovu skončila včera v odpoledních hodinách. Vrcholem cesty, která měla heslo Rodina cestou Církve i národa byla bezesporu beatifikace Chorvatky Marie od Ukřižovaného Ježíše Petkovićové v Dubrovníku.

Jan Pavel II. kladl důraz na potřebu svědectví chorvatských křesťanů. Vyzýval ke svatosti lidi v jakémkoliv stavu či věku. Přitom podtrhoval velkou hodnotu křesťanského dědictví Chorvatska. Mluvil o nutnosti odpuštění, jednoty, solidarity, spravedlnosti a pokoje.

Naše deníky, jako již tradičně, informovaly během celého setkání pouze letmo o základních bodech programu a soustředily se na fakta, že papež "byl během mše v Dubrovníku unaven", že "papež je proti sňatkům osob stejného pohlaví" nebo že se papež snaží "překonat tisíciletí vzájemné nedůvěry mezi dvěma odvětvími křesťanství", tzn. mezi katolictvím a pravoslavím.

Zadarská bohoslužba slova

Střední Dalmácie byla místem, kde se odbýval pondělní program. Na zadarském Fóru od 6.00 běžel předprogram. Sestával z hudby zpěvu a modliteb. Věřící ze zadarských děkanátů a členové hnutí působících v diecézi upletli 2,5 kilometru dlouhou girlandu z břečťanu a vavřínu, kterou ozdobili okolí pódia.

V 10.30 se rozezněly všechny zvony ve městě, když letadlo se vzácným hostem přistávalo na letišti. Během příjezdu na Fórum shromážděný stotisícový dav skandoval: "Ivane Pavle" a do výšky zvedal srdce s nápisem Volimy Te (milujeme Tě). Vepředu před pódiem byli shromážděni členové náboženských hnutí, tisíc ministrantů, tisíc zástupců jednotlivých krajů a obcí, mnohačlenný pěvecký sbor a lidé v lidových krojích z okolí.

Při bohoslužbě se kromě jiných zpěvů a modliteb objevila i jedna, která je zapsána starým hlaholským písmem a právě ona byla součástí přivítání papeže v Zadru již jednou, ale tehdy, v roce 1177 to byl Alexandr III.

"S radostí se na konci této apoštolské cesty do Chorvatska setkávám s vámi, drazí věřící ze zadarské arcidiecéze a okolních oblastí, kteří jste přišli na toto místo Fóra ve stínu katedrály sv. Anastázie, mučednice ze Sirmia", řekl papež ve svém kázání. "Naše liturgické setkání se odehrává nazítří po svátku sv. Ducha, kdy slavíme svátek Marie, Matky Církve. (…) Tak jako Panna byla s učedníky ve večeřadle, tak zůstává s námi duchovně během staletí, aby přivolávala stále vylévání Ducha sv. na Církev, která se potýká s problémy, které se objevují v různých obdobích dějin." "Chudí a ponížení ve všech dobách považovali Pannu Marii za svou mluvčí a za svou královnu," prohlásil dále papež.

Během promluvy propukal dav v nadšený potlesk. Na závěr se všichni modlili společně modlitbu Otče náš a po ní Jan Pavel II. děkoval za srdečné přijetí na všech setkáních v Chorvatsku. Papež řekl: "Pamatuji na utrpení, které bylo způsobeno válkou, která jsou ještě viditelná na vašich tvářích a ve vašem životě. Znám rovněž vaši sílu, odvahu a naději. Jsem si jist, že ještě uvidíte lepší dny." Největší ohlas zazněl, když se Svatý otec obrátil k mládeži. Nejen skandování Ostani s nama! (Zůstaň s námi!) a zpěv papežovy oblíbené písně Bárka, chorvatsky: Krist u žalu přispěly k tomu, že se odlet proti plánu opozdil.

Na letiště se přišel rozloučit prezident Stipe Mesić, premiér Ivica Raćan, chorvatský episkopát, členové vlády i místních samospráv. Cesta Svatého otce na Balkán však nemá být poslední. Již 22. června má navštívit Bosnu a Hercegovinu a zde beatifikovat Ivana Merze.

Lidé "starého a šlechetného národa" jsou vůči sobě lepší, protože je přijel navštívit "papež národů".

Pondělní deník Večernji list přináší komentář chorvatského ambasadora ve Vatikánu dr. Franja Zenka. V něm si všímá, že stá papežova zahraniční cesta ukazuje jednu z nejpříznačnějších prvků tohoto pontifikátu - Jan Pavel II. usiluje o to, aby svojí fyzickou přítomností ujistil o své přízni nejen v zemích tradičně katolických, ale všechny národy bez ohledu na rasu, barvu kůže, náboženství či politický systém. Právě jako putující zvěstovatel Evangelia pokoje bývá rovněž nazýván "Papežem národů", podobně jako Pavel z Tarsu byl nazýván "Apoštolem národů".

O chorvatské cestě list píše slovy ambasadora: "Tento starý a ušlechtilý národ, jak nás nazval papež během svého rozhovoru s ním, chce dnes oficiálně potvrdit svou příslušnost do EU, vědomý si svého dosavadního vývoje směrem k evropským standardům a v úctě k vlastním tradicím."

Záhřebský Vjesnik zase napsal, že "Riječané jsou během dní, kdy je zde Svatý otec, vůči sobě lepší," vyplývá to prý z ankety, provedené mezi příchozími na Deltu. Dalším prvkem, který deník připomněl, je vysoká účast mladých lidí, což ukazuje, že "papežovo poselství mluví k těm, kterým náleží budoucnost světa".