Od člověka, který se pohybuje v církevních kruzích a občas o nich něco napíše, se očekává, že bude k myšlenkám různých lidí, kteří mají co do činění s křesťanstvím, shovívavější. Ano, protože publicista je také křesťan, tedy by měl svého bratra ve víře vidět ohleduplněji. Tato úvaha je jistě správná, jen je potřeba vynechat slůvko publicista. Jinak bude představa bratrské lásky kulhat na obě nohy.

Kdosi definoval novináře jako hlídacího psa demokracie. Tak jako to mohutné zvíře se novinář snaží sledovat své okolí a pečlivě vnímat, co se děje. Hlídací pes zaštěká, pokud cítí něco nového a nezvyklého. Za pomyslné zaštěkání lze považovat i článek věnující se poslaneckému návrhu o zákazu interrupcí. Avšak ne zaštěkání v tom smyslu, blíží se něco špatného, ale pouze štěkání čistě informační. Na to má právo i sousedovic vlčák.

Zcela záměrně byla zvolena cesta předložení různých stanovisek ke stejnému tématu. Právě tento způsob považujeme za vhodný v kontaktu s přemýšlivým člověkem, který si chce sám vytvořit názor. Magazín ChristNet.eu je médium hlásící se ke křesťanským hodnotám, zároveň je to však médium, které je nezávislé na jakékoli církevní denominaci nebo politické straně.

Nyní si spojme dvě věci. Publicista aneb hlídací pes a křesťan. Publicistovi nelze upřít vlastnosti hlídacího psa, dravost, občasná agresivita, nedůvěřivost a také věčná snaha pochybovat, dokud vše nebude úplně ověřeno. Křesťan také hledá, upřímně se snaží nalézt pravdu svého života a smysl bytí. Proto tyto dva pojmy nemusí být v protikladu.

Tak kým má křesťan-publicista být? Doufejme, že hodně odvážný a ostrý pes, který se nebojí konfliktů. Právě jen tak může být hlídacím psem v pravém slova smyslu. Hodný a laskavý pejsáček ztrácí v poli publicistiky smysl. Byť by některým lidem udělal jistě radost.

Přesto je jistě dobré dát prostor poslanci Karasovi. Stejný prostor, jako dostal student teologie Bublan, sociolog Jandourek či gynekoložka Lázničková. Bylo jen na nich, jak prostor dokáží zvládnout a co chtějí sdělit. Nelze měnit pravidla jen proto, že se jedné straně nelíbí.

Jenže jak se zdá, v tom je celý problém. Nebyla vyjádřena jasná podpora z řad, od kterých se to tak nějak samozřejmě čeká. To je špatně? Ne, to jistě ne. Publicisté si jako ti psi zvyknou na trošku drsnější péči a lidé okolo snad pochopí, že hlídací pes nemůže být domácí mazlíček i kdyby stokrát chtěl.

Tento článek je reakcí na článek Jiřího Karase a vyjadřuje stanovisko redakce Magazínu ChristNet.eu