Před pár dny proběhla médii zpráva, že v Rakousku otevřeli první supermarket zaměřený výhradně na seniory. Obchodníci si spočítali, že orientace na tuto cílovou skupinu je velmi perspektivní a vyplatí se. Evropská společnost stárne a v polovině 21. století bude mít např. každý druhý Čech za sebou šedesáté narozeniny. Obchody uzpůsobené pro seniory ze srdce přeji také našim babičkám a dědečkům. Je třeba mít ovšem na paměti, že nejohroženější sociální skupinou dnes nejsou důchodci, ale mladé rodiny z dětmi. Svědčí o tom mj. poslední výzkumy týmu brněnských sociologů, podle nichž riziko chudoby u rodin se třemi a více dětmi dosahuje tří a půl násobku průměru ve společnosti.

"Ptákovina"...
Nejen obchodníkům, ale také politikům se dnes logicky vyplatí předcházet si rostoucí skupinu voličů - seniorů, a to i na úkor mladých rodin. Přišel čas, kdy v zájmu budoucnosti evropských národů bude třeba přistoupit k významným změnám v politickém systému. Každý návrh, který povede k tomu, že se mladé rodiny dostanou do centra pozornosti, je výrazem odpovědnosti. Řada lidí si to dosud neuvědomuje, o čemž nejlépe vypovídají některé reakce na lidovecký návrh volebního práva rodin: "slepá cesta" (Škromach), "typický lidovecký nesmysl" (Páralová), "s prominutím ptákovina" (Uzel), "kdákání a čirá hloupost" (Steigerwald).

...nebo "odvážný skok do budoucnosti"?
Vstřícnějšího přijetí se však Kvapilova a Svobodova iniciativa dočkala např. mezi sociology. Děkan Fakulty sociálních studií MU Ivo Možný konstatoval, že děti ztrácejí v politice spojence a volební právo rodin je tedy "naprosto správným krokem". Podle Jiřího Večerníka není sice návrh realizovatelný, ale není hoden ani výsměchu. Vede totiž k diskusi o tom, jak investovat do budoucnosti, aby se více myslelo na děti. Evropská žena roku 2002 Rút Kolínská připomněla, že náš stát nemá rodinnou politiku, na děti vůbec nemyslí, a možná i proto si návrh vysloužil takový odsudek. Časopis Týden (26.5.2003) volební právo rodin zařadil na jedné straně mezi politické hlouposti desetiletí, nicméně podle Martina Fendrycha (tamtéž) mají lidovci se svým překvapivě odvážným návrhem stoprocentní pravdu, protože ve volbách má silně znít i hlas dětí.

Rodiny si zaslouží větší politický vliv
Dnešní politický systém ošetřuje lépe zájmy svobodných, málodětných a starších než potřeby rodin s dětmi, což podle Možného působí jako sílící zpětná vazba a dále tlačí na snižování porodnosti. Stav, kdy pět lidí (rodina se třemi dětmi) má stejný politický vliv jako dva (stále častěji dobrovolně bezdětní), je jasně nedemokratický a vzhledem k demografickému vývoji dlouhodobě neudržitelný. Zavedení volebního práva rodin by mohlo přispět ke zmírnění protirodinného klimatu, který je vlastní součastnému politickému systému.

Autor je členem Junior klubu křesťanských demokratů