Na beatifikační proces jedné z nejznámějších osobností poslední doby, Matky Terezy z Kalkaty, přijede v neděli 300 až 400 tisíc poutníků, oznámila to včera římská prefektura. Organizační výbor již na začátku týdne informoval, že dosud bylo rozdáno již 170 tis. pozvánek.

Podle serveru Lidovky.cz jich nejvíce bude z Indie. Sestry z Misionářky lásky jsou v Římě již od pondělí. Oficiální delegace přijedou z Indie a Albánie - hlavních míst spojených s činností Matky Terezy. V Albánii bude 19. říjen slaven dokonce jako národní svátek.

Datum beatifikace, které papež Jan Pavel II. vybral, má symbolický charakter. Jednak to bude výročí 25 let jeho pontifikátu a kromě toho na tento termín připadá Světový misijní den, spojený se zakončením Roku růžence.

Obřad bude slaven s chudými a bezdomovci

Podle polského serveru Wiara budou oslavy zahájeny v pátek 17. října adorací Nejsvětější Svátosti v bazilice sv. Jana v Lateráně. V sobotu 18. října se bude konat v aule Pavla VI. noční modlitební bdění před Světovým misijním dnem. V neděli po beatifikaci bude ve stejném sále pouštěn film o Matce Tereze.

Během beatifikace usednou v prvních řadách na náměstí sv. Petra dva tisíce chudých a bezdomovců. S nimi tam bude několik set sester misionářek lásky. Po skončení obřadu pro ně bude vydávat obědy v aule Pavla VI, nástupkyně Matky Terezy, sestra Nirmala.

Nejvýznamnější částí nedělního blahořečení bude moment, kdy současná představená Misionářek lásky předá papeži relikviář s krví Matky Terezy. Již tento týden si mohli věřící v jednom z římských kostelů také prohlédnout růženec, kříž a boty uctívané misionářky.

Uspíšená beatifikace Matky Terezy

Beatifikační proces Marky Terezy z Kalkaty (1910-1997), zakladatelky Kongregace sester misionářek lásky a laureátky Nobelovy ceny za mír, byl nejkratším v současných dějinách církve. Sám papež výjimečně ustoupil od zásady, že beatifikační proces nelze začínat dříve než pět roků po smrti dané osoby.

Minulý rok vatikánští experti uznali, že díky jejímu zázračnému zásahu se z rakoviny žaludku uzdravila Indka jménem Monica Besraová. Ta se zúčastní nedělní slavnosti a bude mít dokonce možnost dostat se do papežovy bezprostřední blízkosti.

"Anděl Chudých"

Matka Tereza, vlastním jménem Agnes Gonxha Bojaxhiu se narodila 26 srpna 1910 ve Skopje (dnes Makedonie) v albánské rodině. Byla pokřtěna následujícího dne i tento den slavila pak svoje narozeniny.

Ve věku 18 let vstoupila do řádu sester Loretánek a odjela do Indie. V roce 1948, po dvaceti letech řeholního života, opustila zdi kláštera, aby poznala opravdovou nouzi a bídu a nést pomoc potřebným. Chtěla pomáhat lidem ve slamech na předměstích Kalkaty.

Dva roky čekala na rozhodnutí církevních orgánů, aby mohla založit vlastní kongregaci a změnit hábit na sárí - tradiční indický oděv. Rychle se k ní přidávala děvčata z různých konců světa.

Matka Tereza, známá jako „Anděl chudých“ zemřela 5. září 1997. Dnes má kongregace více než 560 domů ve 130 zemí světa, v nichž žije téměř 5 tisíc sester. Mužská větev čítá 500 členů ve 20 státech, mezi nimiž je 20 kněží. Sestry vedou 710 domů a misijních stanic, z toho 228 přímo v Indii. Pobočka řádu v České republice pečuje hlavně o bezdomovce.