Na vatikánském náměstí sv. Petra proběhla včera veřejná konsistoř, na níž papež jmenoval třicet nových kardinálů. Mezi nimi byl i známý český teolog, jezuita profesor Tomáš Špidlík. Byl jmenován kardinálem, ale nepřijal biskupské svěcení. Své jmenování bere jako ocenění snah o studium východní a slovanské teologie. "Na to, abych měl diecézi na to jsem již starý. Chci se nadále věnovat vědě," řekl Špidlík.


Konsistoř na náměstí sv. Petra

Jméno jednoho dalšího kardinála nebylo včera zveřejněno a papež je uchovává "in pectore". Obvykle to bývá v případech, kdy by veřejné jmenování mohlo dotyčného ohrozit na životě.

Slavnostní dopolední liturgii zahájil Svatý otec modlitbou. Potom byli představeni jednotliví kandidáti a liturgie pokračovala bohoslužbou slova. Homilii přednesl za unaveného Svatého otce jeden z kardinálů. Po vyznání víry a přísaze věrnosti katolické církvi předal papež jednotlivým kardinálům birety, prsteny a jmenovací dekrety. Po přímluvách a modlitbě udělil Svatý otec všem své požehnání.

Odpoledne bylo možné nově jmenovaným kardinálům blahopřát v sálech vatikánského paláce. Každý z kardinálů měl k dispozici prostor a zde přijímal své hosty. Kardinál Špidlík byl v prostorách takzvané Galeria lapidaria, kde ho mezi prvními navštívil kardinál Miloslav Vlk, Velvyslanec u Svatého stolce Ing. Pavel Jajtner, profesoři římských univerzit a jeho přátelé.


Dva čeští kardinálové – Tomáš Špidlík (vlevo) a Miloslav Vlk

Dnes bude Jan Pavel II s nově jmenovanými kardinály slavit eucharistickou oběť v bazilice apoštolů sv. Petra a Pavla.

Foto: Petr Chovanec