Zní to neuvěřitelně, ale je to pravda. Bůh měl reklamu v televizi. A nejenom v televizi, ale i na billboardech nebo přes mobilní telefony. Kampaň pro něj vytvořila jedna z největších světových reklamních agentur Ogilvy & Mather - a ještě za ni získala světové ocenění. Pak ovšem Bohu reklamu zakázali.

Vše se odehrálo v Singapuru v roce 2001 a 2002. Singapurské hnutí Církví Lásky (Churches Of The Love Singapore Movement) si objednalo u reklamní agentury Ogilvy & Mather reklamní kampaň na progaci Boha. Ogilvy & Mather je výborná reklamní agentura - a podle toho také kampaň vypadala.

Reklamní kampaň probíhala v několika médiích. Jeden reklamní spot vypráví o tom, že Bůh udělal všechny "speciální efekty" bez pomoci počítačů - navíc pro jejich prohlížení není nutné stáhnout žádný plug-in. Druhý televizní spot ukazuje, že Bůh je schopný udělat cokoli, aby přitáhl lidskou pozornost - včetně toho, že si spustí reklamní kampaň v televizi.

Reklamní kampaň probíhala i přes mobilní telefony. Když se jeden pátek obyvatelé Singapuru probudili, nalezli na svých mobilech tuto zprávu: "Díky mně je pátek. Bůh."

Reklamní kampaň získála také Zlatého lva na festivalu reklamních agentur v Cannes v roce 2001. Vtipné je, když se např. v seznamu výherců uvádí propagovaný výrobek, u této kampaně je to "Bůh".

Kampaň se ale nelíbila singapurským úřadům, a tak ji, jak napsala asijská mutace časopisu Time, zakázali. Důvodem bylo, že se zakazuje jakákoli náboženská reklama. Eugene Cheong z Ogilvy & Mather proti tomu protestoval a uváděl, že nekřesťanským náboženstvím není v Singapuru zakázáno inzerovat.

Byla kampaň Churches Of The Love Singapore Movement a Ogilvy & Mather úspěšná? Podle toho, co jsem se dočetl, stoupá mezi vzdělanými anglicky hovořícími Čínany podíl křesťanů. V Singapuru si tedy Bůh vybral dobrou reklamní agenturu. Což se o Česku říci nedá.

Pokud máte zájem podívat se na několik opravdu božských reklam od Ogilvy & Mather: Nietzsche je mrtvý. Bůh.
Jsem zde. Bůh. - Tato reklama má ukazovat Boží všudypřítomnost.
Nenávidím pravidla. Proto jsem jich vytvořil jenom deset. Bůh.
Nechal jsem vyrůst toto jablko speciálně pro tebe. Bůh.
Uvažoval jsem, že udělám svět černobílý. A pak jsem si to... rozmyslel. Bůh.
- překlad je volný, aby vystihl podstatu reklamního sdělení.