Více jak dvě třetiny malých a středních českých firem se setkalo s krádeží důležitých nebo citlivých dat ve své firmě. Vyplývá to z ročního výzkumu, který se zaměřil na bezpečnost informačních technologií a serverů.

Podle odborníků na IT bezpečnost je z části na vině ekonomická krize, která nutí firmy krátit výdaje na zabezpečení počítačů a internetových sítí. Firmy však kvůli úspoře několika tisíc přichází o své klíčové informace a zákazníky. Případy, které během výzkumu společnosti uváděly, jsou otřesné. Alespoň dva bych rád uvedl.

Například jen těžko lze pochopit logiku člověka, který i přes své možné neshody se zaměstnavatelem například vymaže před odchodem z firmy účetnictví, čímž mu způsobí škodu v řádech milionů. Ještě méně jde pochopit chování člověka, který firmě při svém odchodu ukradne klíčová data a pak ji vydírá, že jí je za půl milionu vrátí. Případy spojuje absence logiky, empatie, ale i etiky a morálky.

Některé malé organizace včetně charit, farností a církevních škol dělají při zabezpečení školácké chyby. Díky malému zabezpečení se do sítí firem dostane i chytřejší středoškolák. Hesla typu „1234“ nebo „hana“ bývají překonána do deseti vteřin. O tom se přesvědčil i nedávno slovenský Národní bezpečnostní úřad, do jehož systému se opakovaně dostalo několik studentů.

Závěr výzkumu asi nikoho nepřekvapí: Data ve firmě nejčastěji zcizí současní nebo bývalí zaměstnanci, kterým slovo loajalita a etika nic neříká. Možná by měly společnosti daleko více investovat do testování lidí, zkoumání jejich emoční inteligence a morálky. Luxusní mercedes by neukradli. A ukradnout data za dva a půl milionu ano?!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor je mediální analytik