Olomoucké arcibiskupství prohrálo další soudní při s vinařskou firmou Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž (AVSK), vyrábějící mešní víno. Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek rozhodl, že arcidiecéze nekale podnikala, když její společnost používala název zaměnitelný s AVSK. Arcibiskupství nyní musí svoji společnost přejmenovat. Poškozená strana na něm bude rovněž soudně vymáhat několikamilionové odškodné. ČTK o tom informovali právní zástupci zúčastněných stran.

Ze stejného důvodu již arcibiskupství, název a logo své firmy jednou měnilo. Na příkaz krajského soudu v loňském roce přejmenovalo Arcibiskupské vinné sklepy (AVS) na Arcibiskupské zámecké sklepy Kroměříž (AZSK). Podle vrchního soudu však ani současný název společnost dostatečně neodlišuje od poškozené vinařské firmy. Právní zástupce arcibiskupství Oldřich Choděra však s čtvrtečním rozhodnutím soudu nesouhlasí a proti rozsudku podá dovolání.

"Po třech letech soudních pří jsme se konečně dočkali prvního pravomocného rozhodnutí. Arcibiskupství odmítalo veškeré nabídky na mimosoudní vyrovnání a řadou odkladů spor uměle prodlužovalo," řekl ČTK jednatel poškozené společnosti Jaroslav Grmolec. "Finanční ztráty, které nám vznikly v souvislosti se zneužíváním jména zaběhlé firmy a matením zákazníků, jsou vyčíslitelné. Hůře se již dá vymáhat odškodnění za psychické újmy a útoky ze strany arcibiskupa (Jana) Graubnera," uvedl Grmolec. Narážel tak na dopis, který moravský metropolita v loňském roce rozeslal farníkům a který označoval protistranu sporu za nepřítele církve. Dopis byl tehdy čten v kostelech po celé republice.

"Uvedené rozhodnutí podle našeho názoru omezuje práva společnosti na rámec stanovený zákonem. Žaloba byla navíc podána špatně," oponuje právní zástupce arcibiskupství Choděra. Kromě dovolání zvažuje také podání návrhu na výmaz ochranné známky AVSK. "Firma nyní používá adjektivum arcibiskupské bez jakékoliv sounáležitosti s arcidiecézí. Rovněž žádná její spojitost s Kroměříží," podotkl.

Soudní spory, které upoutaly pozornost celé církve i široké veřejnosti, tak snad ani po třech letech nekončí. Soudy již za neoprávněné užívání obchodního jména a označení zaměnitelná s názvem a ochrannou známkou AVSK odsoudily jednatele AVS Josefa Koníčka k osmiměsíčnímu odnětí svobody s podmínečným odkladem na dva roky.

Arcibiskupství u soudů neuspělo rovněž se žádostí o uznání nadpolovičního podílu hlasovacích práv v AVSK, který by mu umožnil ovládnutí této firmy. V lednu ostravský krajský soud rozhodl, že arcidiecéze, kterou zastupuje přímo moravský metropolita Jan Graubner, poškodila zájmy AVSK založením konkurenčního podniku, a z vedení společnosti ji vyloučil.