Zahraniční šíitské milice působící v jihoiráckém městě Basra zastrašují místní obyvatele, kteří se nehlásí k šíitské větvi islámu. Katarské satelitní televizi Al-Džazíra se s tím svěřilo mnoho obyvatel Basry. Domnívají se, že milice jsou v rukou íránských šíitů.

Jazykovědec Mahdí Chalaf byl nucen se z Basry odstěhovat, protože milicionáři zabránili jeho dcerám pokračovat ve studiu. "Nejsou to Iráčané. Zatkli mé dcery, uráželi je a tvrdili, že jsou nevěřící, protože jsou sunnitky. To není logika Iráčanů, je to ideologie extremních šíitských duchovních z Íránu," řekl Chalaf.

Obyvatel Basry, který si nepřál být jmenován, tvrdil, že ozbrojenci z oddílů Badr zatkli jeho pětapadesátiletou sestru. "Je babičkou, ale její věk jim nezabránil, aby ji neuráželi a nezastrašovali sadistickým způsobem. Je baasistická sunnitka a byla učitelkou," prohlásil.

Nikdo v Basře prý netuší, kdo dal příslušníkům milicí právo sunnity trestat. "Je tady zmatek. Sestru propustili, až když jsem se sešel s vlivnými šíity podporovanými z Íránu. Řekl jsem jim, aby tu špinavou hru zastavili, protože na ně vím mnoho věcí. Sestra je teď v Bagdádu a chystá se odjet z Iráku," řekl muž.

Júsuf Músávaj z milicí Saarualláh řekl, že jeho lidé nezabíjejí bývalé členy strany Baas ani stoupence prezidenta Saddáma Husajna. Přiznal ale, že jeho skupina se snaží vypudit bývalé prominenty. "Jsme odpovědní za zničení symbolů bývalé vlády, ale nehodláme toho docílit vraždami. Zatýkáme lidi, kteří se v minulosti proti Iráčanům provinili. Vyslýcháme je a pak je předáváme irácké policii. S koaličními silami nespolupracujeme," řekl Músávaj.

Ředitel bezpečnostního úřadu v Basře Muhammad Kazím Alí ví o několika stoupencích bývalé vlády, kteří byli v minulých měsících zavražděni. "Vím o několika desítkách politických vražd spáchaných v Basře," řekl. O vrazích ale mluvit odmítl.

Intelektuálové z Basry se snažili na anarchii panující ve druhém největším iráckém městě upozornit už v lednu. V prohlášení přijatém na londýnské schůzce žádali iráckou vládní radu, aby řádění šíitských milicí ukončila. V dokumentu jsou jmenovány Saarualláh a Hizballáh, jejichž příslušníci prý zastrašují školačky, nutí ženy, aby nosili závoje, a to bez ohledu na to, zda jsou muslimky. Zabíjejí křesťany, kteří prodávají alkohol, a útočí na restaurace, v nichž se alkohol, islámem zakázaný, podává.