Papež Jan Pavel II. včera kritizoval během tradičního nedělního poselství ze svatopetrského balkónu několik předních osobností katolické církve za jejich přílišný liberalismus, ekumenismus a synkretismus. Jednou z těchto osobností je i prof. Halík, který se světově proslavil tím, že v rámci mezináboženského dialogu a ekumenických snah s původním obyvatelstvem Antarktidy, pokřtil několik stovek tučňáků.

V poselství, které opět četl papežův sekretář kardinál Sodano, papež doslova řekl: "Alík, Alík, che cosa tu hai fatto?" To v překladu znamená: Halíku, Halíku, cos to učinil? (pozn. redakce: Alík znamená Halík - Italové H totiž nevyslovují).

Zprávu o papežově kritice prof. Halíka ihned přineslo rádio Provaz, které k ní připojilo komentář předsedy České biskupské konference olomouckého arcibiskupa Giovanniho Graubnera: "Myslím, že můžeme s papežovými slovy jenom souhlasit. Svatý otec má v tomto ohledu velkou pravdu."

Podobná slova vzkázal časopisu Oficiální katolický Report ústy svého mluvčího Daniela Hermana i kardinál Vlk, který poukázal na Halíkovo liberální ladění slovy: "Jsem rád, že mu to už někdo řekl. Nás totiž už dávno neposlouchá." Na dotaz časopisu Oficiální katolický Report, zda tím myslí Herman i něco jiného, odmítl mluvčí odpovídat s odkazem na předsedu České biskupské konference olomouckého arcibiskupa Giovanniho Graubnera.

Tradiční porci kritiky vyslovili k Halíkovi komunisté, kteří poprvé přiznali, že jim papež hovořil z duše. (pozn. redakce: Komunisté poprvé přiznali, že mají duši.) "Křtít tučňáky ve jménu Alĺáha nám přijde krajně neetické," odpověděl na dotaz Magazínu ChristNet.eu předseda strany KSČM Vladimír Grebeníček. Na další dotazy ohledně procesů padesátých let odmítl předseda Grebeníček odpovídat s odkazem na nutnost své přítomnosti při jednání ve sněmovně.

Papežova kritika se Tomáši Halíkovi nelíbila. Ohradil se proti ní v časopise Měsíček: "Svět je třeba vidět z globálnějšího pohledu, než bychom to mohli vnímat při akceptování pouhé politicko-sociálně-biologické roviny. V samotných tučňácích, latinsky tukus artaktidus, je daleko hlubší mýtus onoho kristologického momentu vzkříšení, dávajícího naději všem bytostem, což je přirozenou spojnicí ke všem náboženstvím."

Jak dále Halík pro Měsíček uvedl, rád by se v brzké době podíval i na Mars, kde by podle svých slov chtěl hledat smysl lidské existence v meziplanetárním dialogu. "Myslím, že je třeba začít novou dimenzi lidského bytí. Ta je v kosmu a nikdo a nic mě svými řečmi při jejím poznávání nezastaví," dodal Halík.