"Kde jsou balíčky? To je hrozná organizace. Nikdy už na žádnou pouť nepojedu! Dejte nám to, co jsme si zaplatili," to byly nejčastější otázky a dojmy poutníků směřující na pořadatele. Ti jen mlčeli, neboť ani oni sami nechápali, jak rakouská organizace mohla setkání takto podcenit.

Zatímco páteční  program v bazilice vzbudil u mládeže i u církevních představitelů pozitivní ohlas, v sobotu bylo vše jinak. První překvapení čekalo poutníky ihned po příjezdu do Mariazell, kdy za hustého deště museli dojít k letišti, kde měly být pro ně připraveny balíčky s pláštěnkou a rádiem na překlad programu. Avšak po zmateném pobíhání po prostoru letiště téměř 20 tisíc poutníků zjistilo, že se na ně balíčky nedostaly.

A tady je jádro celého problému. Kdo totiž neměl balíček, nemohl mít rádio. A kdo neměl rádio, nemohl slyšet program ve svém jazyce, informace a pokyny pořadatelů. Mnohokrát předpovídané prognostiky o zmatcích kvůli pozdnímu výdeji balíčků se tak do písmene vyplnily. 

Z tohoto pohledu Rakušané moc nezvládli organizaci závěrečné poutě Středoevropských katolických dnů a jejich kritika je v tedy zcela oprávněná. Na druhou stranu je třeba říci, že k celkové situaci přispěli svým dílem i některé další země, které během příprav i samotného průběhu setkání v Mariazell celou situaci více komplikovali, než-li pomáhali vyřešit. Jsou známy mnohé příklady, kdy organizátoři z některých balkánských zemí po prvních pátečních problémech z Mariazell odjeli.
  
Pochvala pro Čechy
Když jsme s kolegy z Rakouska hodnotili setkání, mnozí z nich velice chválili Českou republiku za velmi dobrý přístup jak k organizaci, tak k programu Středoevropských katolických dnů.  V této souvislosti je třeba zmínit především jméno Karla Simandla z ČBK, který za Českou republiku se účastnil téměř všech jednání spojených s organizací pouti.

Rakušané též velice dobře hodnotili i ukázněnost českých poutníků, kteří i v nejvypjatějších chvílích uposlechli pokyny organizátorů. Češi také jako jedni z mála vyslyšeli výzvu, aby do Mariazell nevozili kvůli bezpečnostním protiteroristickým opatřením prapory a deštníky. Mladí poutníci z našich zemí se také velmi disciplinovaně účastnili veškerého programu, kde tvořili velice otevřené a spontánní publikum.

Velký ohlas měl páteční program pro mládež organizovaný naší republikou. Chválou nešetřili církevní představitelé, poutníci, ani novináři. Jak mnozí v neděli přiznali, byl to pro ně nejsilnější zážitek z celé pouti v Mariazell. Program měla na starost skupina mladých lidí spolupracující se Sekcí pro mládež ČBK, výbornou organizační službu zajistili bohoslovci ze semináře v Olomouci, o hudební doprovod se postaral orchestr a sbor z Brna.