Nazraň (Ingušsko):

"Operace ozbrojených skupin, které pronikly z několika směrů do jihoruské republiky Ingušetie, začala v pondělí ve 22.50 hodin moskevského času. Prvními cíli útoku se staly budovy ingušského ministerstva vnitra ve městě Nazraň, obci Karabulak a stanici Slepcovskaja, i sídlo OMONu (policejní jednotky zvláštního určení). Ruské oficiální zdroje uvedly, že do akce bylo zapojeno 200 neznámých ozbrojenců, kteří měli údajně přejít administrativní hranici do Ingušetie z Čečenska a Severní Osetie.

Během noci bylo napadeno hlavní sídlo ministerstva vnitra v Nazrani blízko hlavní mešity a kanceláře humanitární organizace Care Canada. Boje se odehrávaly i u hlavního tržiště, vyloupeny byly dvě banky, z vojenských skladů útočníci odvezli nákladní auta Kamaz s vojenským materiálem, včetně zbraní. Útočníci zastřelili Abukara Kostojeva - dočasně pověřeného funkcí ministra vnitra Ingušska - a dva prokurátory. Zahynulo až 100 příslušníků vojska i policie a několik civilistů (údaje o počtech a příslušnosti k ozbrojeným složkám se stále mění a upřesňují).

Dramatické události se odehrávaly i přímo v ulici, kde sídlí Charita. Okolo 3. hodiny ranní přijely do této ulice 3 vozy Žiguli – 7 a Niva. Útočníci se pokoušeli zajmout hlavního muftího Ingušetie, který zde žije. Ten stačil uprchnout, ale jeho ženu neznámí ozbrojenci zbili a odvezli si automobil značky Mercedes, který patřil muftímu.

Podle místních zdrojů byla celá akce předem naplánovaná a zacílená na objekty a představitele státních a silových struktur Ingušské republiky. V sídle Charity byla slyšet během noci střelba a výbuchy munice, přelety helikoptér. Pracovníci mise přenocovali z bezpečnostních důvodů v přízemí (místo v druhém patře). Místní pracovníci organizace dostali dnes volno, někteří se účastní pohřbu svých příbuzných či sousedů, kteří padli v nočním boji, a my neopouštíme až do odvolání prostory sídla Charity."

Humanitární a tiskové oddělení ČKCH je ve stálém telefonickém spojení se svou misí. Podle informací jejího vedoucího Martina Zamazala odlétají zítra zaměstnanci UN speciálem do Moskvy, NGOs většinou odjíždějí z Nazraně do Vladikavkazu nebo Nalčiku, některé zůstávají. Zatím. Pracovníci Charity se rozhodli přesunout se do Vladikavkazu.
V Nazrani lidé chodí po ulicích, nejsou žádná srocení. "Bez hlubší analýzy lze říci, že si už zvykli," řekl do telefonu M. Zamazal. Místní obyvatelé nepředpokládají v příštích hodinách či dnech nějaké bojové události. Všichni se však shodují v jednom – nikdo neví, co se bude dít dál. Charitní programy zatím běží beze změny. ČKCH provozuje v Ingušetii pět dětských školek, které fungují jako obvykle.

Podle informací z Nazraně jsou hlášeny boje z vesnice Galašky a Mužiči. Poslední informace uvádějí asi 48 mrtvých za poslední noc, více než 100 raněných; údaje o mrtvých z ruské strany nejsou známy. Okolo 50 mrtvých je hlášeno z bojů v těchto vesnicích během dneška, počty se samozřejmě mění.

Mise Charity monitoruje na místě situaci a je ve spojení s mezinárodními organizacemi. Na základě vývoje situace a dostupných informací připravuje varianty dalších opatření včetně evakuace, bude-li to situace vyžadovat.