Globalizace proniká i do náboženství. Ve známých římskokatolických svatyních zasvěcených Panně Marii, jako jsou Lurdy nebo Fatima v Portugalsku, je možné pravidelně vidět modlící se hinduisty, buddhisty či muslimy, píše agentura Reuters.

Uctívají Matku Boží jako jednu ze svých bohyň a prosí ji o pomoc v obtížných životních situacích. Nikdo neví přesně, kolik nekatolíků navštěvuje svatyně, v nichž se údajně Panna Maria zjevila, ale v posledních deseti letech zde tvoří uznávanou menšinu. V portugalské Fátimě se jim dostalo tak vřelého přijetí, že to mezi ortodoxními katolíky vyvolalo pozdvižení.

"Je jich tu mnoho," říká biskup Jacques Perrier z Lurd. "Percentuálně možná ne, ale hovoříme-li v konkrétních číslech,
představují velkou sílu."

Před jeskyní, kde se údajně v roce 1858 Panna Maria zjevila, stojí dvě ženy v barevných sárí s hinduistickými znaménky na čele. Podle vlastních slov se k Matce Boží modlí každý den.

"Přicházím sem hledat klid v mysli i v srdci," říká Bhuvanéšvari Palaniová, která pochází z jihovýchodní Indie a dnes
žije ve Francii. "Bohové jsou všude stejní," vysvětluje její matka. "Panna Maria je jako naše bohyně-matka Mariamman."

Katolíci sice chovají k Marii úctu a věří, že se za ně může přimlouvat u Ježíše, ale nepovažují ji za božskou. Ovšem při pohledu na pokorné věřící klečící na kolenou před její sochou či na obrovskou mozaiku s jejím obrazem v lurdské bazilice se dá pochopit, že ji hinduisté či buddhisté jako takovou chápou.

Navíc se velmi podobá jejich vlastním bohyním. Tamilové v jihovýchodní Indii a v severních částech Srí Lanky mají bohyni Mariamman, která ochraňuje vesnice a zahání nemoci.

Buddhisté v Číně, Vietnamu a jiných asijských zemích se klaní "soucitné spasitelce", bohyni Kwan Jin, která je symbolem mateřské lásky, jakou katolíci spatřují v Panně Marii.V Koránu je postavě Panny Marie věnována celá kapitola, mnohem delší než vše, co se o ní píše v Novém zákonu.

Svatyně v Lurdech se svými hromadnými poutěmi, oddaností k postavě matky a vírou ve vodu se zázračnými léčivými účinky v sobě kombinuje prvky, jež jsou společné pro řadu světových náboženských kultů.

Biskup Perrier proto nevidí v poutnících vyznávajících jinou víru, kteří se shromažďují v jedné z ústředních katolických
svatyň, žádný problém.

Ale jak ukázal případ portugalského poutního místa Fátimy, hranice mezi pohostinností vůči jiným kultům a stíráním náboženských rozdílů je velice úzká.

Ortodoxní katolíci jednohlasně vyčítají správcům svatyně, že byli příliš shovívaví k hinduistickým poutníkům a umožnili jim zde provádět jejich rituální obřady.

"Zhřešili proti Bohu a pohoršili pravověrné," hřímal americký měsíčník Catholic Family News. "Dovolili, aby byla Panna Maria uctívána pohanskými odpadlíky."

Duchovní správce svatyně ve Fátimě, otec Luciano Guerro, vydal koncem června prohlášení, v němž popírá, že by skupina hinduistických poutníků vedená vlastním knězem svou návštěvou portugalskou svatyni jakkoli znesvětila. Podle jeho slov hinduistický kněz pouze zazpíval náboženskou píseň, která trvala pár minut. Žádný obřad se nekonal.