Martine, vy jste jedním z autorů projektu www.nekurte.cz. Kdybyste měl krátce tento projekt představit, co byste o něm řekl?

Je to systematická snaha o prosazení řešení pandemie dětského kuřáctví. Více se lidé dozví na našich webových stránkách.

Dobře. Proč tento projekt vznikl a kdo ho financuje?

Děti rozhodně nemají svobodnou volbu, kupříkladu v Praze kouří polovina dětí ve věku 12-14 let, do tohoto návyku s 50%úmrtností se dostanou přitom dívky již za týden, chlapci o něco déle.  Nebudu unavovat statistikou, jen dodám, že projekt požaduje protiváhu proti obrovské síle lobbingu a financí kumulovaných v tomto "podnikání". Tedy pravdivé informace o všech známých důsledcích tabáku na nás kuřáky a ochranu dětí před manipulací ke kouření.

Ony nápisy na krabičkách v praxi víceméně jen ochraňují tabákové koncerny před žalobami, kupříkladu za asi 70 zmarněných životů jen v naší zemi denně. V EU potom to je 400 000 ročně, zbytečně utýraných obětí a milióny nemocných, asi třetinu nemocnosti způsobují tabákové výrobky, každé třetí nádorové onemocnění kupříkladu. Přesto tabák dostává dotace od EU jako zemědělská plodina, jedna se o miliardu Euro ročně. Práce je hluboce nezisková, není to věc výdělku tohoto druhu.

Na webových stránkách jsem zjistil, že projekt podpořilo mnoho známých osobností. Můžete některé z nich jmenovat?

Samozřejmě je to pro nás povzbuzení, když jedno ze základních prohlášení, "Chartu proti dětskému kuřáctví" podepsalo mnoho významných lékařů, ale i politiků. Největším povzbuzením pro mě ale je Tomáš Hanák. Bez ohledu na to, že si tím mohl finančně ublížit, neboť tabák a film jsou doslova siamská dvojčata, hlavní propagace tabáku je filmem, (denně kupříkladu podle BBC začne jen v Británii kouřit 450 dětí vlivem propagace kouření filmem - dnes podle organizace Smoke Free Movies (pozn. redakce http://smokefreemovies.ucsf.edu/index.html) je propagace kouření filmem nejintenzivnější od roku 1950, kdy se oficiálně prokázal devastační účinek tabákových výrobků.

Co je podle Vás na kouření to nejhorší?


Tabákové výrobky jsou hlavní příčinou úmrtnosti a sterility ve světě. Nejhorší pro mne je, když vidím, že peníze jsou cennější než životy dětí. Když vidím, že problém, který by šel řešit během 14 dní už podle stávajících legislativ většiny států, se nechává být. Ten nezájem je opravdu strašný. K dnešku už je 100 000 odborných prací, které jednoznačně ukazují, že tabák nás tady likviduje, a přesto se těší až opravdu mystické imunitě. To největší nebezpečí pomíjíme, ať už kvůli návyku, ale nejčastěji kvůli osobnímu či skupinovému profitu. Je to hrozné a odpusťte delší odpověď, když nejúspěšnějším spotřebním zbožím se v naší historii vyselektovala smrt, nemoc, nabízená výhradně klamavou reklamou a manipulací. Ten nezájem od řady z nás těm dětem pomoci, je hrozný zážitek.

Zkoušel jste někdy vy sám kouřit?

Ano, to je taky jeden z hlavních důvodů, proč se tomu tolik dnes věnuji. Jistě bych do návyku nevstoupil, kdybych už jako dítě byl opravdu pravdivě o jeho důsledcích poučen a informován. A o jeho síle svědčí i to, že ve vyhrocených chvílích se ke kouření navíc ještě vracím, často na celé měsíce a velmi těžce znovu a znovu s tímto návykem bojuji. Nyní nekouřím.

Jaký je váš názor na kouření marihuany? Legalizoval byste její pěstování pro vlastní potřebu?

Můj názor asi nebude tak důležitý, ale za ty roky jsem prostudoval opravdu mnoho, abych se snažil odvést dobrou práci v oblasti ochrany dětí od tabákových drog. Tedy vím, že marihuana užívána perorálně jako droga je likvidující věc. Ono dělení drog obecně je nesmyslné a opět jen umožňuje právě tabákovému průmyslu odvracet pozornost od jeho činění. Jedna z osvědčených taktik je, že když už hrozí kdesi nějaká opravdu účinná akce proti systému iniciace kouření dětí, objeví se někde nějací aktivisté s kytkou marihuany a bojují za legalizaci.

Zde je ještě stále zapotřebí rozlišovat, že hovoříme o dětech závislých obecně na drogách. Obecně, neboť je mnoho druhů marihuany i kvalit této rostliny, lze říci, že je to stejně likvidační droga jako kterákoliv jiná, pokud by kvalifikovaný lékař neurčoval její užívání jako léku. U marihuany ještě záleží na tom, jestli kouříte "jointa", nebo ze skla, podle toho potom k účinkům samotné drogy ještě přibývají i parametry ostatních škodlivin. Tedy sebepoškozování dětí z nevědomosti, či nedospělosti.

Ochranný, preventivní zákon považuji za podmínku přežití obecně komunit, tedy ochranu od drog. Marihuana je jedna z devastačních drog dnešních teenagerů, jak objektivně fyzicky, tak zejména psychicky degeneruje často už i občasného uživatele a přivádí celou řadu fatálních onemocnění těla i ducha. Podle míry užívání, ale i sensitivity jedince. Je to ale návyková droga. Takové to hraní na lehké drogy je opravdu velkou demagogií.
 
Dokončení rozhovoru přineseme na stránkách Magazínu ChristNet.eu v příštím týdnu.