Podmořské zemětřesení, které vyvolalo ničivé přílivové vlny cunami, si vyžádalo tisíce mrtvých a rozsáhlé hmotné škody v Indii, Indonésii, Thajsku, Malajsii, na Srí Lance a Maledivách. Rozsah katastrofy, způsobené nejsilnějším zemětřesením za posledních 40 let a pátým nejsilnějším v uplynulém století, se dále upřesňuje.

     Političtí a náboženští vůdcové ve svých poselstvích vesměs vyzývali k solidaritě a toleranci. Několik tisíc lidí se o Štědrém večeru shromáždilo v Betlémě, aby v rodišti Ježíše Krista vyjádřilo naději na mír na Blízkém východě. Letošních oslav se i přes sychravé a deštivé počasí zúčastnilo podstatně více lidí než v předchozích letech. Přispělo k tomu i rozhodnutí izraelských úřadů umožnit do Betléma a Jericha volný vstup. Izrael povolil příjezd do Betléma i palestinskému vůdci Mahmúdu Abbásovi. Až do 19. ledna židovský stát umožní cestu do Betléma také křesťanům z pásma Gazy a povolí jim rovněž návštěvu příbuzných na území Izraele.

    Na deset tisíc lidí se na Štědrý večer shromáždilo v chrámu svatého Petra a na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu na tradiční půlnoční mši, kterou celebroval 84letý papež Jan Pavel II. Své kázání pronesl churavějící papež s obtížemi, ale sám, i když bylo podle pozorovatelů nejkratší za celou dobu jeho sedmadvacetiletého pontifikátu. Mše byla přenášena do 72 zemí celého světa.

    Jan Pavel II. se v něm konkrétně nezmínil o válkách či jiných palčivých problémech sužujících současný svět. Prohlásil pouze, že dnešní svět s řadou problémů potřebuje jako nikdy předtím poselství Ježíše Krista. Podobně obtížně pak pronesl 25. prosince v poledne tradiční poselství Urbi et Orbi, v němž prosil o usmíření a mírumilovné řešení všech konfliktů ve světě. Zvláštní znepokojení vyjádřil nad situací v Iráku a na Blízkém východě. Oslavy Vánoc ve Vatikánu doprovázela přísná bezpečnostní opatření.

    Americký prezident George Bush vyzval ve vánočním rozhlasovém projevu především k soucitu s nemocnými a trpícími. Apeloval při této příležitosti na Američany, aby dobrovolnými příspěvky a prací pomáhali všem spoluobčanům, kteří pomoc potřebují. Současně ujistil americké vojáky v zahraničí, že všichni Američané, kteří zůstali doma, jsou v myšlenkách a modlitbách s nimi. Ještě předtím Bush osobně zavolal u příležitosti Štědrého dne deseti vybraným vojákům sloužícím v zahraničí, z toho šesti v Iráku.

    Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve snaze pozvednout morálku mužstva přiletěl na Štědrý den na předem neohlášenou návštěvu amerických vojáků v Iráku. Za mimořádných bezpečnostních opatření dorazil na leteckou základnu u Mosulu, kde při sebevražedném atentátu v úterý zahynulo 22 lidí včetně 14 amerických vojáků a čtyř amerických civilistů.

    Britská královna se v sobotu v tradičním vánočním poselství zaměřila zejména na toleranci. I když se dnes ve zprávách objevují hlavně rozdíly mezi náboženstvími a různými názory, je důležité si uvědomit, že všechna světová náboženství mají hodně co říci o snášenlivosti a respektu, řekla. Právě tolerance k různým názorům a smysl pro fair play je něco, co je podle panovnice Britům vlastní a co by si měli ponechat. Královna zřejmě také poprvé adresovala zvláštní rozhlasové poselství britským vojákům v zámoří.