Pavle, ty jsi v ChristNet.eu od začátku. Jak ses k němu dostal?
Přes jednoho kamaráda Emila Vařeku, který mě jednou zavolal a řekl, že pro mě má jednu brigádu zadarmo, (Pavel se rozesměje) měl jsem tehdy celkem dost času a zdálo se mi to jako zajimavá zkušenost a tak jsem do toho šel.

Co se Ti na tomto projektu líbilo, že jsi ho začal programovat?
V době, kdy jsme ChristNet.eu programovali, byl internet v plenkách, informací na něm bylo podstatně méně než dnes a o křesťanství tam toho bylo pramálo. Měl jsem proto radost z toho, že mohu být součástí projektu, který přináší křesťanství i na internet. Jak už to tak bývá, tak jsem se díky ChristNetu seznámil se spoustou skvělých lidí a za to jsem tomuto projektu opravdu moc vděčný.

Když bys měl tedy říci, jaký máš k něm po pěti letech práce vztah, co bys řekl?
Celkem kladný. Občas si na něm i něco přečtu. Rád posílám pohlednice, hlavně mojí dívce Matě a to tu s tím prasátkem a pejskem. (úsměv)

Tu mám také rád. Ale vraťme se k Tvé práci na ChristNet-u. Přišla někdy chvíle, že jsi chtěl z projektu odejít?
Asi ano, ale já jsem na něm stejně nikdy nedělal tak moc intenzivně. V poslední době jde hlavně o nenáročnou údržbu stránek. Na rozdíl o redaktorů, když jsem někdy na 14 dní odešel a pak zase přišel, aniž bych někomu něco  řekl, tak to nikdo nepoznal. Ale ve skutečnosti jsem párkrát přemýšlel nad tím, že odejdu úplně a to hlavně v době, kdy jsem nesouhlasil s některými kroky vedení ChristNetu, ale nakonec se to vždy nějak vyvrbilo, takže jsem tu dodnes. (úsměv)

Celou dobu pracuješ na portálu ChristNet.eu úplně zadarmo. Jsi taková rarita na ChristNetu. Jak tu svou práci bereš?
Beru ji jako koníček. Kromě mojí skutečné práce programování, které mě živí mám ještě koníček programování, které mě baví. V programování, které mě živí, si vydělám dost peněz na to, abych mohl nějakou dobrou věc dělat zadarmo.

Mají podle Tebe podobné projekty u nás budoucnost?
Určitě ano.

Děkuji za rozhovor.
Já také.

Pavel Brestovský -  jakožto je jediný programátor na ChristNet.eu, vykonává funkci ředitele IT divize v ChristNet.eu. Kromě ChristNetu mám na svědomí i stránky české sekce Vatikánského rozhlasu na www.radiovaticana.cz.