Pod titulkem „Nový časopis IN! chce dívkám podat ruku“ jsem se v Katolickém týdeníku dočetl o nultém čísle tohoto časopisu pro katolické dívky v pubertě. Alexandra Makovičková, která zřejmě vše vymyslela a zorganizovala, je naprostá profesionálka a tak věřím, že časopis bude opravdu kvalitní. Měl bych teď nulté číslo podrobit analýze, či případné kritice, ale elektronickou cestou mi díky umanutosti mého počítače přišel časopis v podobě jedniček a nul. Proto se musím držet informací publikovaných v Katolickém týdeníku. Má jít o časopis blízký podobným časopisům pro děvčata, ale vytříbenější a méně poplatný masové kultuře. Dívky prý „svět takových časopisů přitahuje i odpuzuje zároveň“. Je to možné a tak se těším, jaký ohlas si získá časopis, který se vydává proti proudu. Nepochybně bude o „světě idolů, plný příběhů o lásce a trápení s rodiči, plný lékařských a odborných rad, i informací o cestování.“ Mají se ta katolická děvčata na co těšit!

Jenže, milí čtenáři, napadlo vás, že katoličtí chlapci v pubertě zase ostrouhali? Kde je jaká rovnoprávnost, ptám se. Copak mladí hoši nepotřebují časopis, kde jim poradí, co je skutečně „in“, co frčí, co se nosí? Kdo jim předvede co katolického na sebe, jak se řádně a slušně katolicky česat a mýt i za ušima? Kde se dočtou příběhy o trápení s motorkami, které získali za 250 Kč a teď nechtějí jezdit? A co ti starší – jak se dozví, jak dlouho se mohou líbat se svou slečnou, aniž by to byl těžký hřích?

Je to učiněná křiklavá nespravedlnost! Katolické dívky mají krásný barevný bohatě informacemi nabitý časopis a katoličtí chlapci zase nic. To se stále mluví o rovnoprávnosti, lidských právech a já nevím o čem a teď najednou na kluky nikdo nedbá. Jsou snad muži v církvi méněcenní? Ano, v kostelních lavicích je jich méně – ale to je právě důsledek toho, že se všude preferují ženy a dívky. Když se tak rozhlížím kolem sebe – v kolika rodinách vůbec maminka či sestry pustí otce a bratry k umývání nádobí? O praní prádla a žehlení vůbec nemluvím. A přitom jsou to tak zajímavé činnosti.

Ale z jiného soudku. Vždyť o nadmíru narostlém sebevědomí katolických žen a dívek svědčí i odpověď jedné z nich. Na otázku, proč Bůh nejprve stvořil Adama a pak teprve Evu, odpověděla, že ona si také u důležitých dopisů napřed napíše koncept a pak dokonalý originál. Ještě štěstí je, že katoličtí teologové mají správnou odpověď po ruce: Bůh stvořil Evu až po Adamovi, aby mu do toho nemluvila.

Zkrátka se mi zdá, že je potřeba nějaký čin. Na vznik nového časopisu IN! pro katolické dívky odpovíme ne kritikou, ale pozitivně a konstruktivně. Což takhle pro odstrkované a opomíjené katolické hochy vydávat také speciální časopis? I název by situaci dokonale vystihoval. Jmenoval by se OUT!