S křesťanskou hudební scénou je to v Česku na pováženou. Křesťanů je málo, kupní síla slabá – a ještě ten zvyk si všechno pálit a kopírovat. Přesto existuje šance nakupovat křesťanskou muziku lacino: nakupovat v amerických internetových obchodech. Na jednom albu můžete ušetřit celé stokoruny.

Je to paradox, ale je to tak: kupovat si křesťanská alba přes e-shopy v USA je podstatně lacinější, než je kupovat od nás. A to včetně poštovného a balného.

Drobné porovnání: zatímco např. špičkové DVD My King od Planetshakers stojí na Gimelu (www.gimel.cz) 699 Kč, na MusiChristian.com (www.musichristian.com) 11,77 dolarů. Když si to spočítáme i s poštovným a balným, vyjde nás uvedené DVD od Gimelu na 699 Kč, na MusiChristian.com na 437 Kč. Na jediném DVD tak ušetříte 262 Kč.

Jiný příklad: Nejhranější rockové album v amerických křesťanských rádiích Fight the Tide od Sanctus Real vás vyjde od MusiChristian.com včetně poštovného a balného na 395 Kč – zatímco na Gimelu jej vůbec nemají. Hero: The Rock Opera (2CD) stojí na Gimelu včetně poštovného a balného 649 Kč. Pokud si ji necháte poslat z USA od MusiChristian.com, přijde vás na se vším všudy na 489 Kč.

Jestliže si necháte poslat CD najednou více, můžete ušetřit ještě více (výše uvedené příklady jsou počítány pro případ, že si necháte poslat jenom jedno album).

Proč tomu tak je? Příčin je několik:

1. O propagaci křesťanské moderní muziky se u nás stará takřka jenom vydavatelství Rosa, která zároveň hudbu prodává. Ta nese veškeré náklady na marketing, který není zrovna nejlevnější. Ve Spojených státech nese náklady na marketing vydavatelství a prodejce pak alba jenom prodává.
2. Křesťanská CD se na trhu s 260 miliony obyvatel, kde se většina lidí denně modlí, prodávají po ohromných balících. U nás se prodávají po kusech. Zatímco na americkém trhu se fixní náklady rozloží do velkého množství, u nás je nese ve velké míře každý kupující.
3. Zatímco u nás Rosa nemá konkurenci, v USA je konkurence nepřeberná. To nutí prodejce být maximálně efektivní a co nejvíce snižovat ceny.

Proč tedy Rosa ještě nezkrachovala:

1. Jenom málo lidí má v ČR embosované platební karty, aby mohli platit přes internet.
2. Lidé v CR se ještě nenaučili příliš nakupovat na internetu.
3. Čeští, moravští a slezští křesťané nepřišli v hojné míře na to, že nechat si posílat křesťanská CD z USA je velice výhodné.
4. Křesťané v ČR nakupují křesťanskou hudbu jiným způsobem: buďto jim někdo něco doporučí a oni si ji dojdou koupit do křesťanského obchůdku, nebo náhodou narazí na dané CD, když jsou zrovna v křesťanském obchůdku. Dále se křesťanská muzika prodává hodně na křesťanských akcí.
5. Křesťané v ČR jsou věrni Rose. Obecně jsou Češi hodně konzervativní a přišlo by jim divné dneska nakupovat zde a zítra onde.

Je ale možné, že pokud Češi objeví kouzlo nakupování křesťanských CD v USA, bude mít Rosa velké problémy. Je úplně možné, že se přestane orientovat na dovoz zahraničních alb nebo jej značně omezí a bude se věnovat více domácí produkci.

Autor je ředitel internetové reklamní agentury RobertNemec.com.