Celý svět upírá své zraky do Říma, odkud přichází zprávy o kritickém zdravotním stavu papeže Jana Pavla II. Ten je podle dnešních informací italských médií stále živý, nicméně jeho stav je podle lékařů velmi vážný.

Papež stojí před branami nebe

Včera agentura ANSA s odvoláním na anesteziologa Vicenza Carpina sdělila, že ztráta vědomí v situaci, v níž se nachází nyní papež, znamená fakticky zastavení funkce všech životně důležitých orgánů. "Už není žádná naděje, že by mohlo nastat zlepšení" papežova zdravotního stavu, citovala agentura zdroj.

ANSA rovněž informovala, že papeži hrozí bezprostředně především zablokování činnosti ledvin a že vzhledem k dysfunkci ostatních orgánů nelze přikročit k dialýze.

Na včerejší večerní tiskové konferenci v 19:00 SELČ vatikánský mluvčí Joaquín Navarro-Valls oznámil, že zdravotní stav papeže Jana Pavla II. se v posledních hodinách opět výrazně zhoršil. Jde především o problémy s dýcháním a s funkcí ledvin. Papež trpí nedostatečným krevním tlakem a následkem toho má rovněž problémy s krevním oběhem, řekl mluvčí novinářům. Konstatoval, že papežovy "biologické funkce jsou vážně ohroženy".

Na Svatopetrském náměstí se shromáždily stovky věřících. V Lateránské bazilice se večer konala za účasti vysokých církevních představitelů mše za papežovo uzdravení. Účastnili se jí také italský  prezident Carlo Azeglio Ciampi a premiér Silvio Berlusconi.

Některé agentury poukázaly na to, že v průčelí svatopetrské baziliky byla částečně uzavřena Bronzová brána. DPA připomíná, že tento symbol v Římě signalizuje papežovu smrt, což některá zahraniční média takto mylně interpretovala.

Italská média dnes ovládlo zpravodajství o papeži

Zpravodajství o zdravotním stavu papeže Jana Pavla II. zcela ovládla italská média. Ta i během noci přinášela aktuální dění ze Svatopetrské náměstí, kde se modlili za papeže tisíce lidí.

Od rána jsou pak v italských médiích přinášeny názory, rozhovory s významnými osobnostmi i s lidmi na ulici věnující se pontifikátu papeže Jana Pavla II. Desítky lidí od rána míří na Svatopetrské náměstí, aby se zde společně opět modlili za papeže.

Italský zpravodajský server RaiNews24.it, se věnuje i situaci v zahraničí. Připomíná, že se za papeže modlí celý svět bez rozdílu náboženské příslušnosti.