Celý Řím a Vatikán jsou po úmrtí papeže Jana Pavla II. ponořeny do smutku. Po půlnoci se sem začali sjíždět poutníci z celého světa. Desítky tisíc lidí se účastní zádušní mše pro papeže na Svatopetrském náměstí, kterou od půl jedenácté slouží kardinál Angelo Sodano.

Až do dnešního rána zůstaly tisíce věřících na vatikánském Svatopetrském náměstí, mnozí z nich s sebou měli spacáky. Jiní se modlili nebo potichu zpívali náboženské písně.

V noci ale policie vyzvala mladé lidi, aby nehráli na hudební nástroje. "Absurdní. Janu Pavlovi II. by se naše písně líbily, je to náš způsob, jak mu být nablízku," komentoval nařízení jeden mladý Říman.

Po oznámení smrti papeže v sobotu v noci proudily tisíce římských věřících na Svatopetrské náměstí, aby se připojili k těm, kteří se tam v předchozích dnech modlili za zázračné uzdravení papeže. Zázrak se však nestal a když dav o úmrtí Jana Pavla II. informoval arcibiskup Leonardo Sandri, někteří lidé začali plakat. Během dvou hodin od oznámení smutné události se sešlo na 130.000 lidí.

Římská radnice posílila dopravu, zásobování vodou a ve sportovních halách připravila tisíce lůžek pro očekávaný příliv poutníků. Samotného pohřbu příští týden se podle agentury ANSA zúčastní odhadem až dva miliony lidí. O přesném datu pohřbu v pondělí rozhodne kolegium kardinálů.

Místní tisk byl dnes ráno plný titulků jako "Papež, který změnil svět", "Sbohem Wojtylo", "Papež pro všechny lidi" a "Svět oplakává papeže".