Katolické církvi schází na opravy kostelů a dalších církevních staveb kolem 20 miliard korun. Nejvíce, 6,5 miliardy, by potřebovala litoměřická diecéze, která ale zahrnuje deset vikariátů a patří k největším v zemi. Značné problémy s financováním oprav jsou i v plzeňské diecézi, naopak příznivější situace je na území brněnské diecéze, jež může počítat s větší podporou věřících. Vyplývá to z ankety ČTK.

V litoměřické diecézi je na 1300 církevních staveb, z toho 200 v katastrofálním stavu. Řadě objektů tak hrozí, že je potká osud kostela z 18. století ve Vidhosticích nedaleko Podbořan na Lounsku, jemuž před týdnem spadla část věže. Zřícení hrozí zejména venkovským kostelů na území bývalých Sudet, na spadnutí je například kostel v Žaboklikách nebo Siřemi na Lounsku. Biskupství letos dostalo od státu na opravy 1,3 milionu. "Žebráme na všech stranách. Peníze chceme od obcí, od krajanů, od soukromníků, krajských úřadů, z programu ministerstva," uvedl stavební technik diecéze Ivo Fiedler. Pokud se získané peníze sečtou, povede se opravit jeden kostel z deseti. V plzeňské diecézi chybí na opravu poničených kostelů 3,7 miliardy korun. Ve špatném stavu je polovina ze 440 staveb, ze 20 zbyly jen zříceniny. Dalších 30 kostelů může takový osud potkat do pěti let. Také tam jsou nejvíce poničeny kostely v pohraničí, v havarijním stavu je například kostel Panny Marie v Otíně.

Královéhradecká diecéze má ve své správě na 650 kostelů a jejich celková oprava by stála 2,5 až tři miliardy korun. Církev již některé kostely musela kvůli havarijnímu stavu uzavřít a nechává je chátrat. Zavřeny jsou například kostely v Krkonoších, na Vysočině blízko Trhové Kamenice, v obci Nebeská Rybná v Orlických horách nebo kostel v obci Suchá na Hradecku.

Dvě miliardy jsou zapotřebí na opravy církevních památek v ostravsko-opavské diecézi, která letos opravuje zhruba 120 kostelů a kaplí za celkem 80 milionů korun. Na záchranu nejvíce zdevastovaných objektů by okamžitě potřebovala zhruba sto milionů. Ve velmi špatném stavu jsou například církevní stavby v okolí Krnova, nutnou opravu by potřeboval i kostel v Norberčanech na Bruntálsku, kde se loni propadl strop nad oltářem.

Pražské arcidiecézi, jež spravuje 860 objektů, chybí na opravy minimálně miliarda. Loni rekonstruovala 300 staveb za 109 milionů, optimální potřeba by byla nejméně dvakrát větší.

Českobudějovické biskupství má na opravy pětkrát méně peněz, než by potřebovalo. Když technici prozkoumali zanedbanost církevních staveb na jihu Čech, spočítali, že zlepšení by stálo ročně kolem 400 milionů. Špatný stav objektů diecézi přiměl k rozhodnutí, že na podzim začne prodávat fary. K podobnému kroku již přistoupila i královéhradecká diecéze.

Olomoucká arcidiecéze by letos potřebovala na nejnutnější opravy 382 milionů, od státu ale získala jen asi dva miliony.

Brněnské biskupství by k tomu, aby mohlo příští rok provést nutné opravy církevních staveb, potřebovalo 715 milionů korun. I přes těžkosti s financováním má výhodu v tom, že se rozprostírá na jednom z nejvíce religiózních území republiky. Na rozdíl od Čech je na jihu Moravy velký počet věřících, kteří církvi s opravami objektů pomáhají, a to finančně nebo přímým zapojením do stavebních prací. Někdy finanční sbírka zcela pokryje náklady na opravu. Na území diecéze je téměř 600 kostelů, kaplí a kapliček je o 150 více. K tomu je třeba připočítat farní budovy a kláštery. Rovněž tam jsou nejvíce zanedbány kostely v pohraničí, zejména na Znojemsku.