17.září, 2005 se už potřetí v Komunitním centru sv. Prokopa v Praze, Nových Butovicích, odehraje festival černošských spirituálů pod názvem Spiritual Fest 2005. Jaký bude letošní ročník? Objeví se nové skupiny, soubory a sólisté, které jsme dosud neznali? Vzniknou zde nové hudební nebo jiné kontakty? Budou účinkující a posluchači propojeni tím zvláštním neviditelným poutem harmonie a přátelství?

Odpověď se dozvíme až při samotném festivalu. Těšíme se na nové i známé tváře mezi účinkujícími, na všechny soubory, kapely, skupiny a sólisty. Těšíme se na diváky, kteří povzbudí vystupující. Těšíme se na nové i známé verze starých spirituálů i na ty méně známé.

Černošský spirituál je píseň vyvěrající z hloubi lidské zkušenosti víry. Dotýká se s omračující otevřeností základních mezilidských vztahů stejně jako rozhraní mezi životem a smrtí. Všechny tyto rozměry překonává obrovským optimismem průzračné naděje a radosti víry.

Této životodárné dřeni černošského spirituálu neodolají posluchači žádné generace, žádného vyznání, žádného národa. Uchvacují mnohé z nás, bez ohledu na to, zda rozumíme textům nebo jsme odborníky v hudbě. Jejich podmanivé kouzlo nás znovu překonává.

Není tedy divu, že černošský spirituál jako součást svého repertoáru prezentují různá hudební uskupení, soubory i sólisté. Málokterý hudební útvar má tolik podob a nejrůznějších, až protikladných interpretací. Tento žánr sám pro ně vytváří prostor, a my tak máme příležitost se s nimi setkávat znovu a pokaždé jinak.