Představitelé muzea ovšem odmítají, že by expozice byla reakcí na zostřující se diskusi mezi zastánci postupného vývoje biologických druhů na jedné straně a stoupenci teorie o takzvaném inteligentním designu přírody na straně druhé. Výstavu, jak tvrdí, začali připravovat před třemi roky, tedy ještě před tím, než se současné dohady promítly do politického života.

Před pár týdny státní vzdělávací rada v Kansasu schválila normy pro tamější školy, v nichž se Darwinova teorie označuje za mylnou. Naopak voliči v Pensylvánii odvolali z jedné z místních školních rad všechny členy, kteří do osnov prosazovali myšlenku o inteligentním designu, neboli uvědomělém stvoření světa.

Zastánci tohoto principu v USA se už desítky let snaží, aby školy vedly studenty k tomu, že evoluce je jen teorií a nikoli prokázaným faktem, a aby jim poskytovaly i jiné pohledy. Přímé prosazování náboženské teorie ovšem americké zákony státním školám zapovídají.

Pod pojmem inteligentní design se obecně rozumí názor, že určité aspekty přírody jsou natolik složité a zároveň nepostižitelné Darwinovou teorií, že musí být výsledkem činnosti nějakého stvořitele. V praktickém životě se tento postoj považuje za náboženský, odpovídající biblickému výkladu stvoření světa. Naproti tomu evoluční teorie popsaná Darwinem je ve své podstatě ateistická, neboť vychází ze stanovisek, že biologické druhy se vyvíjejí přirozeným výběrem, kdy přežívají ty, jež se dokáží lépe přizpůsobit okolním podmínkám.

Newyorská výstava obšírně na stovkách exponátů popisuje Darwinovu teorii a proces jejího vzniku, včetně Darwinových obav z vlastního převratného objevu. Ty byly také důvodem, proč déle než 20 let své poznatky tajil. Jak očekával, po jejich zveřejnění před vědeckou obcí v roce 1858 a po vydání stěžejního díla O původu druhů o rok později se dočkal tvrdé kritiky ze strany tradičních křesťanských kruhů. Mezi odborníky se ale jeho teorie ujala a posléze se stala zcela nejrozšířenější metodou výkladu vzniku a zániku biologických druhů.

Charles Darwin - ilustrační foto: http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

Muzeum se jednoznačně staví za její správnost a snaží se dokázat, že neexistuje její vědecká alternativa. Bez Darwina "bychom si nedokázali uvědomit nebezpečí prudkého vývoje viru ptačí chřipky," uvedl jako jeden z příkladů oprávněnosti evoluce na tiskové konferenci před zahájením výstavy hlavní paleontolog muzea Michael Novacek. Výsledky Darwinovy práce jsou "životně důležité" i při výzkumu léků a při odvracení bioterorismu, dodala ředitelka muzea Ellen Futterová.

Na adresu sporu mezi zastánci evoluce a teorie stvoření představitelé muzea uvedli, že Američané ve vzdělání potřebují více skutečné vědy, nikoli méně. "Vědecké vzdělání a vědecká gramotnost v této zemi jsou na strašně nízké úrovni," prohlásila Futterová.

Výstava zaujme množstvím názorných příkladů, ať už modelů zvířecích druhů, jejich koster a vývojových stádií, zkamenělin, či živými želvami, leguány, žabami a orchidejemi. Některé exponáty pocházejí přímo z Darwinových sbírek, které nashromáždil při své pětileté cestě kolem světa, zejména na Galapágách. Návštěvníci se při krátkém filmu mohou seznámit s Darwinovým životem a vědeckým bádáním, prohlédnout si jeho autentické poznámky či repliku jeho pracovny.

První den výstavy ukázal, že je o ni mimořádný zájem. Pracovníci muzea, jak řekli ČTK, očekávají, že vysoká návštěvnost bude pokračovat až do 29. května příštího roku, kdy se expozice uzavře. Podobně tomu bylo i při předcházejících výstavách o Leonardu da Vincim, Ernestu Shackeltonovi a Albertu Einsteinovi. Z New Yorku se výstava s názvem Darwin přesune postupně do Bostonu, Chicaga, Toronta a na závěr do Londýna, kde se v roce 2009 stane součástí oslav 200. výročí Darwinova narození.