V italském tisku se v posledních dnech rozhořela polemika kolem přijímání politiků na audiencích u Svatého otce. Poté, co v minulých dnech navštívil Benedikta XVI. předseda italského Senátu Marcello Pera, řada levicových politiků zpozorněla. Parlamentní volby budou totiž 9. dubna a předvolební průzkumy zatím signalizují vyrovnanost mezi pravicovým a levicovým blokem.

Volební kampaň je už nyní v plném proudu. Hlavní vlna protestů se přivalila vzápětí nato, co byla oznámena další audience u papeže na konec března, devět dní před volbami. V souvislosti s kongresem bloku Evropských lidových stran, v němž jsou zastoupeny také italské pravicové a centristické strany v Evropském parlamentu, totiž Benedikt XVI. přijme také italského premiéra Silvia Berlusconiho, předsedu Sněmovny a leadra křesťanských demokratů Casiniho a leadra centristické strany Udeur Clementa Mastellu, spolu s dalšími zahraničními členy evropského lidového bloku.

Představitelé levice neskrývají rozhořčení, protože se tím podle nich porušuje politická nestrannost Vatikánu. Zdá se, že zopakuje situace z loňského roku, kdy mnozí projevovali obavy, že události spojené s úmrtím Jana Pavla II. přidají hlasy pravici v regionálních volbách. To se ovšem nepotvrdilo a z voleb v celkovém součtu vyšla vítězně levice. Možná i proto hlavní leader levicového bloku Romano Prodi nyní zachovává chladnou hlavu a na okraj současných polemik poznamenává, že „papež je svobodný v tom, koho se rozhodne přijmout a koho ne…“ Dnes se tři politici, kterých se měla audience týkat, navíc rozhodli, že se jí nezúčastní, aby nedávali příležitost k podobným diskusím.