Vrchol v počtu rozvodů má Česko podle demografů možná již za sebou, přesto patří mezi evropské země, kde se lidé častěji rozvádějí. Soudy loni ukončily 31.300 manželství, nejméně za posledních pět let. Vyplývá to z předběžných informací, které  zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Loni se rozvedlo 47,3 procenta párů, v roce 2004 se v průměru rozpadlo 49,3 procenta svazků.

"Rozvodovost byla u nás docela vysoká, takže to může být jedna z příčin, proč už dále neroste," vysvětlila ČTK demografka Šárka Kasalová Daňková. S tímto vysvětlením souhlasila i Terezie Kretschmerová z Českého statistického úřadu.

Maxima již bylo podle ní dosaženo, lze tedy předpokládat, že počet rozvodů bude klesat či stagnovat. Naopak opatrněji se vyjadřovala Dagmar Bartoňová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. "Jeden rok je málo, chtělo by to delší časové srovnání," uvedla.

Rozvedená manželství trvají podle Kretschmerové v průměru 12 let. Nejčastěji se lidé rozvádějí na začátku vztahu, po třech až pěti letech od svatby. "Přibývají ale rozvody po 20 až 25 letech manželství," upozornila statistička.

Děti měly loni asi dvě třetiny z rozvedených párů, jedna třetina jen jedno. Podíl rozvedených bezdětných párů se dlouhodobě nijak nemění. V 90. letech přišlo rozvodem o denní kontakt s jedním z rodičů, většinou s otcem, přes 340.000 dětí. Podle demografů to představuje téměř čtvrtinu z 1,4 milionu dětí narozených vdaným matkám v 80. letech.

V posledních letech také stoupá průměrný věk při prvním sňatku, v loňském roce dosahoval 30,7 roku pro muže a 28,1 roku pro ženy. Někteří odborníci se tedy domnívají, že lidé vstupují do manželství uvážlivěji a ubývá nerozvážných sňatků.

V Evropě se rozvádějí nejvíce občané ve skandinávských zemích a v Belgii. Naopak nejméně manželství končí rozvodem ve státech se silnou katolickou tradicí - v Itálii, Řecku či Španělsku.

Pro vydání připravil Tomáš Zdechovský.