Netušil jsem, že se nám letošní apríl povede. Články Noví čeští biskupové a MariaNet.cz sebral Robertu Němcovi vítr z plachet byly napsány tak, že každý musel poznat, že se jedná o apríl. Moje zadání sice původně znělo, že článek o biskupech má být tak suchý a vážný, aby tomu každý uvěřil, ale redaktoři z něj nakonec udělali totální frašku. Stejně jako z aprílových zpráv.

Aprílové články jsem před zadáním neviděl. Došly mi až pozdě, kdy jsem byl doma v Karlových Varech. Brácha se těsně před mým příjezdem rozhodl přeinstalovat Windows a náš notebook nemá kartu pro připojení, takže je editoval Martin Moštěk, který je zástupce šéfredaktora. Když mi volal, prosadil si tam ještě podtitulek "Blesková zpráva ze servisu APR". To pro jistotu, aby každý pochopil, že je to APRíl. Trochu jsem toho litoval, ale když jsem v neděli ty články viděl, bylo mi jasné, že odpovědi Mons. ThDr. Simandla, že "místo mešního vína zavede mešní Prazdroj" nemůže stejně nikdo důvěřovat. A tak jsem tam ty články nechal, aby si mohl přečíst naše aprílové vydání i ten, kdo není připojen na internet každý den.

Mnoho lidí náš apríl opravdu pochopilo a napsalo nám pochvalné e-maily. Jedna čtenářka nám například napsala: "Chci podekovat za hezke kousky aprilovych vylomenin, kde je humor, tam i je Buh s mladymi, jen tak dal :-)."

Jenže pak se začaly dít věci: v úterý jsem se dozvěděl o případu kněze z českobudějovické diecéze, který se okamžitě po přečtení našeho článku jal obvolávat další lidi, aby jim sdělil horkou novinku, případně se dozvěděl více informací. Doslova prohlásil: "Jestli k nám přijde Opatrný, tak to budeme muset pěkně makat." (Dotyčný kněz samozřejmě netuší, jak se tato zpráva dostala až k nám, ale Magazín ChristNet.eu má své informátory všude. :-))

Pro jistotu jsem ale ve čtvrtek přesunul článek o nových biskupech do rubriky Křesťanský humor. Druhý aprílový článek tam byl již od svého počátku. To jsem ještě netušil, co mě čeká. O chvíli později mi totiž došla zpráva, že Český rozhlas České Budějovice oznámil jmenování nových biskupů. Jako zdroj svých informací uvedl Magazín ChristNet.eu. Ta důvěra mě sice potěšila, ale dost jsem se zhrozil. Do ČRo ČB jsem okamžitě poslal dementi, které pak oznámili o den později. A do článku jsem dopsal tučným písmem, že se jedná o aprílové vydání, aby to každý pochopil.

A tak Magazín ChristNet.eu, který má za jeden z cílů bojovat proti virtuální realitě, začal tuto virtuální realitu sám vytvářet. Dost mne to mrzí. Naše databáze funguje jako archiv: každý v ní muže hledat, články rotují podle data směrem dolu. Nečekal jsem, že tak jako by si nikdo nešel do archivu vyhledat seriózní informace o dění v novinách z 1. dubna, bude někdo brát vážně článek, u kterého je napsáno 1.4.2000.

Ale na druhou stranu pozor: v celém tomto článku jsem nikde neřekl, že ta zpráva o biskupech se nezakládá na pravdě. :-)