Přinášíme podrobné shrnutí toho, co zaznělo ve středu 26.dubna na Valné hromadě sdružení ChristNet.eu v Brně i toho, co bylo předloženo písemně nebo je již následný výstup.

Zpravodajství
V loňském roce se na zpravodajské části Magazínu ChristNet podílelo sedm lidí (Jan Uhlíř, Jan Kuča, Jan Kirschner, Vojta Tutr, Vladimír Špaček, Tomáš Zdechovský a Jan Fical), z nichž jeden v průběhu roku tuto práci ukončil (V.Špaček). Od března roku 2006 je novým editorem Štěpán Havlíček, student Vyšší odborné školy publicistiky v Praze.

Největší podíl zpráv má na svém kontě Jan Uhlíř. S jeho příchodem do týmu ChN se rozšířilo zpravodajství i publicistika zejména do evangelikálního prostředí, ale vydal i velké množství kvalitních překladů zahraničních agentur (A, N, Hol.) pocházejících ze všech křesťanských denominací. Významně se podílel i na zpravodajském servisu v době smrti papeže Jana Pavla II. a volbě Benedikta XVI. Na druhém místě co do počtu vydaných zpráv je Janek Kůča, který do zpravodajství přináší zajímavý servis polských a pravoslavných agentur. Kromě autora tohoto článku se celý rok na zpravodajství příležitostně a nárazově dále podíleli Vojtěch Tutr, Tomáš Zdechovský a Jan Fical, zejména též v době změny na papežském stolci. Práce těchto "otců zakladatelů" je velmi dobrá a je jen škoda, že se ChristNetu z důvodu jiných povinností nemohou věnovat ve větším rozsahu.

Podle mého soudu je práce většiny editorů kvalitní a profesionální, ale jistě je při tak velkém množství informací, které v Magazínu ChristNet vycházejí, stále co zlepšovat (za loňský rok bylo vydáno přes 2500 zpráv). U někoho lze vytknout váhavost při krácení zpráv, u druhého se naopak stane, že při krácení textu vypadne podstatná informace a klíčové slovo. Sem tam se objevují překlepy, či editor přehlédne, že jiný kolega již stejnou zprávu vydal. Uměním dobrého novináře je i výběr titulků, které zprávy „prodávají“, a ne vždy se podaří vhodně zdůraznit obsah textu, aniž by nadpis nevyzněl příliš křiklavě nebo naopak nezajímavě. K zamyšlení pro každého redaktora je i to, jakou nezávislost si při práci dokáže uchovat, a je otázkou k diskusi, zda žurnalistika může být úplně nezávislá (alespoň co do výběru textů) na prostředí, ze kterého redaktor pochází.

Publicistika
Na vydávání článků v Magazínu jsem se v loňském roce podílel převážně já s občasnou pomocí Jana Ficala či Tomáše Zdechovského (zejména v době změny ve vedení římskokatolické církve a návštěvě papeže Benedikta v Německu). Na podzim se příležitostně servisu článků ujal i Jan Uhlíř, který v tomto roce pomáhá jako vedoucí vydání jeden týden v měsíci (odměna 500,- Kč), a bylo by dobré, aby se pro tuto práci našli i další lidé. Na valné hromadě v Brně bylo dohodnuto, že se do týmu vedoucích vydání zapojí Štěpán Havlíček, který k tomu má jako student publicistické školy dobré předpoklady. Doufáme, že rozšíření týmu vedoucích vydání přispěje k růstu kvality a pestrosti vydaných článků a střídání k prevenci syndromu vyhoření jednotlivých členů redakce.

Výběr článků je velice pestrý, podle toho, kdo co dodá. Děkujeme všem našim přispěvatelům za zaslané články a těšíme se, že i v budoucnu budete touto formou podporovat svůj Magazín. Redakce se snaží zajistit i vlastní žurnalistické články a rozhovory s osobnostmi (např. s Tomášem Halíkem či Václavem Malým a čtenáři se mohou těšit i na interview s biskupem Dominikem Dukou). Tato práce je však závislá na množství času, které je redaktor ochoten za malou odměnu (cca 200 -300,-Kč) obětovat tématu. Absenci vlastní žurnalistiky řeší redakce často přebíráním servisu ČTK či ČBK. V Magazínu ChristNet bylo vydáno i poměrně značné množství článků v rubrice Aeropag. Co se myslím daří, je rozběh sloupku K zamyšlení, pro který se od podzimu 2005 podařilo sehnat několik stálých i náhodných komentátorů z České republiky i ze zahraničí. Uvítáme i další kvalitní komentáře k aktuálnímu dění. Mezi čtenáři je oblíbená rubrika křesťanského humoru Tomáše Zdechovského. Na základě impulsu Jaroslava E. Sýkory se snažíme přinášet i nedělní zamyšlení nad liturgickými texty. Svůj podíl na vydávání článků má i korektorka Alžběta Graubnerová.

Diskuse a Akce
V Diskusích ChristNet.eu se v poslední době objevují i příspěvky na hranici trestní zodpovědnosti, a proto bylo na valné hromadě domluveno, že v přístupu do Diskusí bude výrazným textem zdůrazněna odpovědnost přispěvatelů za uvedené názory. Hovořílo se i o prezentaci sekce portálu Akce. Proto upozorňujeme čtenáře, že sem mohou sami přidávat informace o svých aktivitách a plánovaných událostech.

Reklama, fundrising a odměny
Podařilo se sehnat několik stálých reklam - převážně ve formě bannerů (ceník je k dispozici zde), které programátor serveru ChristNet.eu Pavel Brestovský pravidelně aktualizuje, a profesionálně řeší i další technické věci správy portálu. Malý příjem pro sdružení ChristNet.eu zajišťuje i liturgický obchod ve spolupráci s portálem Isidor. Účetnictví má na starosti Jirka Kula, který svědomitě vyplácel odměny za odvedenou práci. V poslední době má ale ztížený přístup k internetu i mnoho dalších povinností, a proto prosíme čtenáře i naše dárce o trpělivost se zasláním potvrzení o daru či vystavením faktury. Situaci se sdružení ChristNet.eu snaží řešit. Stejně tak se omlouváme za případné prodlení s dodávkou knih objednaných v Knihkupectví ChristNet a prosíme čtenáře o řešení urgence přímo s nakladatelstvím Sursum (dodávky by měly být od března v pořádku).

Na závěr je třeba zdůraznit, že ChristNet.eu žije především z Vašich darů (cca 80% přijmu), a proto Vám děkujeme, že podporujete naši práci. Návod, jak nám můžete finančně přispět, naleznete zde

Autor je šéfredaktor zpravodajství a vedoucí vydání Magazínu ChristNet.eu.