Po delší době se na přední místa italských médií dostala Česká republika v příznivém světle, tedy nikoli jako evropské centrum pornoprůmyslu či šampion v počtu hektolitrů vypitého piva na osobu za rok... Zásluhu na tom má německé fotbalové mistrovství. Italové se připravují na blížící se vzájemný duel v základní skupině, a proto sledují výkony našich hráčů. Vítězství nad USA 3:0 vyvolalo pochvalné komentáře ve sportovních rubrikách, ale i několik trefných nadsázek, jako např. že Condoliza Rice teď nejspíš obviní Pavla Nedvěda z toho, že měl v trenýrkách schované chemické zbraně...

Ovšem daleko největší reklamu si Česko získalo díky Aleně Šeredové. Záběry na přihlížející modelku, která momentálně chodí s Gigi Buffonem, provázely dokonce hlavní přímý přenos prvního zápasu Italů s Ghanou na Rai1. Není tajemstvím, že Šeredová v Itálii v popularitě daleko předčí Pavla Nedvěda, a to díky své ochotě nechat se fotografovat bez oděvu. Pohledná Češka je také jsousi záplatou na pošmramocenou pověst italského týmu, který se ještě pár dní před mistrovstvím topil v korupčních skandálech. Proto je naděje, že díky Aleně odpustí Italové Buffonovi i jeho vysoké sázky na předem domluvená vítězství v ligových zápasech... Česko je prostě nyní na jihu Evropy ve velmi dobrém kursu.

Italové přicestovali i do Německa přímo na šampionát. Organizátoři neponechali nic náhodě a pro fanoušky ze zemí, kde je víra hluboce zakořeněná, mezi než Itálie patří, připravili speciální "náboženskou" nabídku. Německá katolická a protestantská církev připravila pro šampionát program k uspokojení jejich potřeb, který zahrnuje zpovědi i bohoslužby v cizích jazycích.

Podle některých komentátorů mají fotbal a víra hodně společného. Fotbal má spoustu náboženských prvků, i když je to pseudonáboženství, které může být nebezpečné.