Welt.de: Jednou z největších výzev pro Evropu je islámský fundamentalismus. Byla reakce na spor o papežovy výroky přiměřená?

Barroso: Zaútočit na papeže, protože ve své řeči citoval historický dokument, je zcela nepřijatelné. Byl jsem zklamán, že už nejsou evropští vůdcové, kteří by řekli: Přirozeně má papež právo vyjádřit své názory. Problémem nejsou jeho vyjádření, nýbrž reakce extrémistů.

Welt.de: Proč byli tedy mnozí evropští politici tak zdrženliví?

Barroso: Snad proto, že měli obavu kvůli možné konfrontaci. A často se jedná o formu politické korektnosti: Tedy že člověk je tolerantní jenom tehdy, když staví názor druhých nad názor svůj. Já se velmi zasazuji pro toleranci, ale musíme stát za našimi hodnotami.

Welt.de Nacházíme se ve válce s islamisty?

Barroso: Existují extrémisté, kteří říkají: naším cílem je skoncovat s vaší civilizací. Myslím, že to musíme brát velmi vážně. Někteří z nich jsou velmi vzdělaní lidé, kteří studovali na našich univerzitách. A přesto nenávidí naši otevřenou společnost, naše svobodné hospodářské systémy. Když jsou připraveni zavraždit kvůli tomu sami sebe, nemyslíte, že jsou také připraveni zavraždit i nás?

Co můžeme dělat?

Barroso: Potřebujeme na to společnou odpověď. Ta se týká jak oblasti bezpečnosti, tak i kulturního a politického sektoru. Musíme bránit naše hodnoty. Musíme také povzbuzovat moderní vůdce v islámském světě, a těch je většina, aby se zřetelně vůči tomuto extrémismu vymezili. Stejně tak, jak to děláme s extrémismem my v Evropě, bez ohledu na to, jakého je politického zabarvení.

Welt.de: Jaký vliv by na to mělo členství Turecka v EU?

Barroso: To je velmi hypotetická otázka. Turecko v tuto chvíli není členem, a v krátkodobém horizontu také nestojí před vstupem. Státy EU jednomyslně odsouhlasily, aby se započalo se vstupními vyjednáváními. Ty potřebují čas, výsledek je ještě otevřený. V listopadu k tomu bude zpráva o pokroku ve vyjednáváních s Tureckem, a já slibuji, že se bude objektivně a férově zabývat otázkou, do jaké míry došlo na cestě k možnému členství Turecka k pokroku, či nikoli.

Welt.de: Evropa má demografický problém. Může být vyřešen přistěhovalectvím?

Barroso: Přistěhovalectví samo o sobě není žádným řešením. Potřebujeme v Evropě více dětí! Musíme udělat více pro slučitelnost rodiny a povolání. Musíme co nejdříve vydat stanovisko k demografickým výzvám. Ale žádný strach, nebudu navrhovat žádné plodnostní směrnice (smích).

Rozhovor vyšel v neděli 24. září v novinách Welt am Sonntag, redakce Magazínu ChristNet přináší jen výběr otázek a odpovědí. Přeložil Jan Uhlíř.

Foto: AP