Co je to Academia Bohemica?

Academia Bohemica je instituce, která nabízí studium v podobě kurzu filosofie formou e-learningu. Tento moderní způsob přístupu k informacím s sebou nese celou řadu výhod. Zájemci o obor nejsou fyzicky přítomni na přednáškách, ale seznamují se s jejich obsahem v čase a v místě, které si sami určí. E-learningový program tedy poskytuje zájemcům o něj větší svobodu, než je tomu v případě klasického prezenčního studia. Naopak větší požadavky jsou kladeny na ty, kdo přednášky zajišťují. Elektronické texty musí totiž dostát docela vysokým didaktickým nárokům, je nezbytné jim dát jasnou strukturu a využít při jejich sepisování takové techniky, aby byly co nejvíce přehledné a aby je mohl student v procesu učení co nejlépe asimilovat. Pokud vím, u nás ještě nic takového v oblasti filosofie neexistuje. Studenti se proto mohou těšit na novou podobu zpracování filosofických témat, která by zároveň mohla více stimulovat jejich motivaci ke studiu.

Proč  přicházíte s touto nabídkou studia filosofie?

Na tuto otázku lze odpovědět na několika úrovních. Předně je tu již zmíněná výhodnost internetového přístupu k učebním textům. Chceme-li se přizpůsobit novým pedagogickým trendům a chceme-li poskytnout možnost studia filosofie co největšímu počtu uchazečů, jeví se zvolený typ výuky jako velmi vhodný. Za druhé se vhodnost volby e-learningové formy studia odvozuje i od autentického způsobu filosofického myšlení, do něhož bychom chtěli studenty uvést. U nás bývá tento způsob kritického filosofického myšlení pravidelně překrýván pouhými interpretacemi děl významných či právě úspěšných filosofů. Internet konečně dovoluje i mnohem častější a intenzivnější kontakt se zahraničními univerzitami nejen po linii studentské, ale též po linii lektorské. Tím se českým a slovenským studentům ve finále umožní přístup k filosofickému dění, které jinak není snadno dostupné.

 Můžete nám prozradit, co pro studenty chystáte? Na jakou mezeru v našem oficiálním studiu filosofie narážíte?

Naším úmyslem je předložit v základech kompletní, organicky propojené kurzy jednotlivých filosofických disciplín od logiky až po filosofii Boha. Přitom se z dobrých důvodů chceme vyhnout standardizovaným schématům výkladu filosofie - zvláště jejímu relativistickému, historizujícímu zploštění, které tradiční sektory filosofického poznání chápe už jen jako více či méně náhodný kulturní produkt veskrze dějinně podmíněného člověka. V takovém pojetí celá filosofie degeneruje v interpretaci svých vlastních dějin v souladu s právě uznávaným, aktuálním dějinným momentem kodifikovaným hermeneutickým kánonem. Studenti si v podobném intelektuálním režimu musí osvojit náhledy těch filosofů, kteří jsou momentálně in – co řekl Nietszche, Hegel, Dilthey, Derrida, Lyotard, Heidegger a mnoho jiných. Domníváme se, že tento způsob pěstování filosofie není šťastný. Absolvent má sice zaručený snadný konsensus s masou jiných absolventů téhož provozu; může být i úspěšný. Až příliš snadno si však osvojí onen nezúčastněný nadhled pouhého historika filosofie nad různými filosofickými směry. Domnělá objektivita, s níž se zdržuje hodnocení či preferování se ovšem mění v nouzi. Typický absolvent pak kombinuje dvě možnosti: Uvěří vnucující se skepsi, která nedovoluje hodnotové rozlišování filosofických myšlenek a začne šířit ideály postmoderní plurality. Současně se ale neubrání přesvědčení, že aktuálně převládající filosofické stereotypy jsou ty nejlepší.

Nabízíme alternativu. Zdá se nám totiž, že v protějšku k převládajícímu způsobu studia filosofie je třeba oživit dva motivy autentického filosofování. Za prvé vrátit do filosofického studia původní zájem o pravdivá řešení obtížných problémů. Takový zájem však dojde naplnění jen tehdy, když se ve filosofickém myšlení znovu obnoví smysl pro opravdu kritické postupy, v nichž se důsledně konfrontuje každá teze s antitezí – pro a proti. A to je druhý motiv, který v dnešním filosofování postrádáme. Důsledkem takové absence je nefilosofický konformismus, v němž např. zástupy absolventů považují za naprosto samozřejmé, že metafyzika je odepsaná, že její čas skončil. My na ni naopak nebudeme předčasně rezignovat. Bude nás v této souvislosti přednostně zajímat možnost jejího kritického založení. To je podle našeho soudu ta mezera v současné nabídce filosofického studia, kterou bychom chtěli vyplnit.

Jakou konkrétní podobu má vámi nabízený kurs?

Kurz je dlouhodobý, celý ho lze absolvovat během 3 let. Je rozčleněný do 10 modulů, které jsou dále děleny do dílčích 24 lekcí. Moduly je možné studovat samostatně nebo ve vzájemné kombinaci. Nebudu vyjmenovávat názvy všech modulů, jen namátkou bych zmínil filosofickou logiku, noetiku, ontologii nebo filosofickou antropologii.

Kurz je zahajován úvodním seminářem s prezenční účastí všech účastníků kurzu a všech lektorů. Ten nejbližší se uskuteční 11. listopadu. Studující se na semináři seznámí se všemi studijními oporami, které nabízíme. Poté se vrátí do svých domovů a začnou studovat v místě a časových možnostech, které každému nejlépe vyhovují. Konzultace a zkoušky na závěr každého modulu absolvují účastníci rovněž v prezenční formě. Vše ostatní je e-learning, distanční forma studia.

Jak se mohou zájemci přihlásit nebo získat více informací?

Přihlášky spolu s dalšími základními informacemi jsou k dispozici na webových stránkách www.academia-bohemica.org

Co tedy účastníci vašeho kursu získají?

Vlastním smyslem celého podniku je zprostředkovat zájemcům opravdu kvalifikovaný vhled do problémů filosofie a to na způsob aktivní spoluúčasti při jejich promýšlení. Nebudeme předkládat žádná dogmatická řešení, o nichž by nebylo dovoleno pochybovat a které by byly vybaveny nedotknutelnou imunitou vůči kritickému dotazování. Studenti budou moci vstupovat do výkladu látky v každém jeho momentu formou chatu a diskuzního fóra. Jestliže se nám podaří naučit absolventy kurzu myslet samostatně nejen v rovině teoretické, ale i při konfrontaci s otázkami životní praxe, budeme považovat realizaci našeho projektu za úspěšnou.

Co by měl případný zájemce zvážit při svém rozhodování o tom, zda se do tohoto typu studia filosofie pustit či nikoliv?

Kdo se chce dozvědět něco o filosofii, má možnost naší nabídky využít. Pokud s ní nebude spokojen, nebude prostě ve studiu dále pokračovat. Jsou-li ale mezi případnými zájemci i takoví, kteří nehledají jenom informace o filosofii, nýbrž touží po solidní filosofické kultivaci svého vlastního myšlení, neměli by pro svou nerozhodnost příliš dlouho váhat. Neboť přesně pro tento druh lidí chceme pracovat. Filosofie není disciplínou, do níž se vchází z vnějšku. Každý člověk denně mnohokrát užívá pojmy, jejichž poslední osvětlení spadá do kompetence filosofie. Bez pojmů identity, různosti, vztahu, činnosti atd. by se naše myšlení vůbec nemohlo aktivovat a nikdo jiný než filosof si nemůže osobovat nárok na finální ozřejmění těchto základních kognitivních momentů lidské mysli. Nikdo z nás proto nestojí před volbou zda filosofovat či nikoli, ale jen před neodvolatelnou alternativou filosofovat dobře či špatně.

 Roman Cardal bude na Akademii Bohemice přednášet ontologii a je autorem mnoha textů z oblasti novotomistické filosofie a ředitelem české sekce Mezinárodní společnosti Tomáše Akvinského.  Přednášel logiku na KTF UK v Praze.  Absolvoval germanistiku na FF UK v Praze, studoval na Lateránské a Gregoriánské univerzitě, obdržel licenciát z filosofie (SFD Bologna) a teologie (STAB Bologna) a doktorát z filosofie (Regina Apostolorum v Římě).

K rozhovoru bylo založeno diskuzní téma.