Film The Nativity Story (příběh zrození) popisuje jak Marie počne z Ducha svatého, cestu, která začíná v Nazaretu, pokračuje cestou do Betléma, kde od pradávna sídlil Josefův rod. Právě tady se rozhodli při sčítání obyvatel, jež nařídil král Herodes, přihlásit. Cesta dlouhých 160 kilometrů vedla nehostinnými krajinami a stala se náročnou i proto, že Marie se nacházela v posledním měsíci těhotenství. Role rodičů Ježíše Krista vytvořili ve filmu Keisha Castle-Hughes a Oscar Isaac.

Hardwickeová se oproti tradici filmů mapujících celý Ježíšův život rozhodla soustředit jen na barvité události, které předcházejí jeho narození v Betlémě. Jako bývalá vedoucí výroby a návrhářka filmových dekorací klade Hardwickeová velký důraz na věrohodný obaz Palestiny na přelomu letopočtů a nechce vyvolat spor jak s vědci, tak věroukou církve. Zvolený úhel pohledu se zároveň snaží o svébytnou uměleckou výpověď, která nepodléhá teologii ani důrazům žádné z oficiálních církví. Přesto je Příběh zrození vůbec prvním snímkem světové kinematografie, který si svou světovou premiéru odbyl ve Vatikánu.

Tvůrci chtěli, aby herecká sestava odrážela atmosféru Středního východu a etnickou rozrůzněnost, proto své představitele hledali na konkurzech na Novém Zélandu, v Anglii, Francii, Itálii a Izraeli, ale i na Trinidadu, v Iránu, Guatemale, Kamerunu, Jordánsku a Súdánu. Odpovídající představitelku Marie tvůrci nalezli v šestnáctileté Keishe Castle-Hughes, která se za svůj výkon v novozélandském dramatu Pán velryb (2002) stala nejmladší držitelkou nominace na Oscara. Příběh zrození se natáčel v izraelském Nazaretě, marockém Ourzazate a italské Mateře, kde vznikaly i filmy Evangelium podle Sv. Lukáše (1964) a Umučení Krista. "Scénář jsme poslali nejen křesťanským, ale i židovským odborníkům. Židovští odborníci velmi ocenili to, jak jsme pojali jejich tradice a kulturu," říká scenárista Mike Rich.

Catherine Hardwickeová se i ve svých předchozích filmech - Třináctka (2003) a Legendy z Dogtownu (2005) - snažila o co nejautentičtější pohled a právem patří k nejslibnějším tvůrcům současného filmu. "Vánoce jsou dnes velmi hektické. Rodiny na sebe mají málo času a ještě méně na to, aby si její členové popovídali o významu příběhu Ježíšova narození. Pokud se náš příběh stane takovou dvouhodinovou pauzou, během které budou diváci uvažovat o víře, pak splnil svůj účel," dodává Rich.

Sestaveno podle internetovým propagačních materiálů a oficiálních stránek k filmu. Podrobnou recenzi k filmu naleznete zde.