„Amazing Grace“, nebo-li „Úžasná milost“ – tak se jmenuje píseň, kterou zná v anglosaském světě snad každý. Vyskytuje se na více než tisícovce hudebních alb (často slavných hvězd), zpívali ji vojáci za války severu proti jihu, byla hymnou amerických bojovníků za občanská práva, stala se nejčastěji hranou hudbou na pohřbech obětí 11.září, je to oblíbená píseň prezidentů Cartera, Clintona i Bushe a Arlo Guthrie (syn slavného Woodyho Guthrieho) ji zpívá všude, včetně slavného Woodstocku.

Právě on odpověděl na otázku svého vztahu k ní následovně: „Miluju příběh muže, který ji složil“. Tímto mužem byl John Newton, obchodník s černými otroky, jinak také pijan a hazardní hráč. V noci 10.května 1748 se dostal jeho koráb do takové bouře, že se loučil se životem. Loď byla plná vody a zkušený námořník pochopil, že šance na přežití je minimální. V tu chvíli prosil Boha o milost a loď zázrakem vyvázla. John Newton prožil životní zlom - stal se metodistickým kazatelem a napsal zmíněnou píseň.

John Newton ve filmu Amazing Grace (Hraje: Albert Finney)

Název „Amazing Grace“ nese nyní také film, který přichází tento týden (v Británii a ve Spojených státech) do kin. Jeho hlavní postavou je přitom někdo jiný: člověk, kterého John Newton zásadně ovlivnil. Jmenoval se William Wilberforce, pocházel z bohatého prostředí a do encyklopedií vstoupil jako politik. I on prožil hluboké obrácení na víru a chtěl se stát kazatelem, ale John Newton ho přesvědčil, aby zůstal v politice.



William Wilberforce (vpravo) ve filmu Amazing Grace (Hraje: Ioan Gruffudd)

To mělo ohromné důsledky, protože Wilberforce začal jako poslanec britského parlamentu bojovat za zrušení obchodu s otroky a posléze za zrušení otroctví. Zaměřil na to prakticky celou kariéru. Neustále předkládal návrhy zákonů, jež byly buď smeteny ze stolu nebo zmírněny tak, že z nich nic nezůstalo. Po dlouhých dvaceti letech se mu podařilo prosadit zákaz obchodu s otroky. Boj za zrušení otroctví ale pokračoval dalších 20 let – a skončil rovněž úspěchem. Pozoruhodné je, že tři dny nato William Wilberforce zemřel. Jeho příběh je poučný, dojemný a hluboce pravdivý.

Autoři a producenti nyní doufají, že film Amazing Grace bude víc než zábavou či zajímavou historií. Spustili kampaň pod názvem Amazing Change – tedy úžasná změna. Upozorňují, že ještě dnes je na světě zhruba 27 miliónů otroků – a tedy: jsou země, kde zápas pokračuje. Věří, že cestu možná ukáže ona stará píseň, kterou kdysi napsal někdejší obchodník s otroky John Newton – a která tak zásadně ovlivnila politika Williama Wilberforce.

Foto:   www.amazinggracemovie.com  

Daniel Raus pracuje v náboženské redakci Českého rozhlasu (www.rozhlas.cz/nabozenstvi)