Polsku propukla nová válka o aborty. Do boje mezi Ligou polských rodin (LPR), která navrhla zakotvit úplný zákaz umělého ukončení těhotenství v ústavě, a odpůrkyněmi dalšího zpřísnění protipotratového zákona vstoupil politicky činný páter Tadeusz Rydzyk, ředitel nejposlouchanější polské rozhlasové stanice Radio Maryja. A to hned útokem na první dámu v zemi, prezidentovu manželku Marii Kaczyńskou.

Stanice, hlásající ultrakatolické názory, se těší silnému politickému vlivu v zemi, ale bývá obviňována z antisemitismu, za což ji párkrát pokáral i Vatikán.



Kaczyńská do prezidentského paláce pozvala padesátku novinářek a při této příležitosti také podepsala petici pro zachování současného znění zákona, který povoluje umělý potrat ve výjimečných případech, jako je znásilnění, incest, ohrožení života matky nebo poškození plodu. Páter Rydzyk vzápětí shromáždění v prezidentském paláci přirovnal k "žumpě".

"(Má manželka) byla uražena," odpověděl na páterovu kritiku prezident Lech Kaczyński. V politických kruzích se vzápětí rozpoutala diskuze, zda se má páter za svá slova omluvit.


 Polská první dáma Marie Kaczynska

Sám Rydzyk prohlásil, že se nemá za co omlouvat, a ještě napadl prezidenta - aniž vyslovil jeho jméno - za schizofrenický přístup k protipotratové novele ústavy a za nedostatek náboženské horlivosti.

Prezident novinářům nedávno řekl, že v Polsku v současné době není čas na jakékoliv změny v oblasti abortů. Zastává názor, že kompromis dosažený v 90. letech minulého století je dostačující.

Bratrům Kaczyńským a jejich straně Právo a spravedlnost byla Rydzykova stanice doposud nakloněna. Mezi politology se spekuluje, zda spor může vlivnou stanici přiblížit k rivalům Kaczyńských ve vládní koalici z Ligy polských rodin, rozštěpit jejich stranu anebo oddálit prezidenta Lecha Kaczyńského od jeho dosud dominujícího bratra-premiéra Jaroslawa Kaczyńského, který hlas na obranu uražené prezidentovy manželky nepozdvihl.

Největší vládní strana Právo a spravedlnost není v otázce potratů jednotná. Zásadně proti zpřísnění je největší opoziční strana Občanská platforma. Hlasovat o zákonu by měli poslanci v nejbližší době. Ultrakatolická LPR navrhla, aby byl zveřejněn seznam, jak kdo hlasoval.

Pro ústavní dodatek ve znění, že "Polsko zajišťuje každému člověku legální ochranu života od okamžiku jeho početí", se vyslovili polští katoličtí biskupové, naopak proti jsou skupiny žen, které před dvěma týdny demonstrovaly za zachování práva na vlastní rozhodnutí.

Polský potratový zákon patří již nyní k nejpřísnějším v Evropě. Lékař, který zákrok provede mimo povolené případy, může být potrestán až dvěma lety vězení. Žena trestána není.

Odpůrci dalšího zpřísnění protipotratového zákona tvrdí, že změny pomohou hlavně rozsáhlému "potratovému podsvětí", tedy nelegálním a draze placeným zákrokům v gynekologických ordinacích či odbytu mnohdy pochybných preparátů na vyvolání potratu. Ačkoliv se v Polsku uskuteční nejvýše dvě stovky úředně povolených abortů ročně a Polky používají hormonální antikoncepci nejméně v Evropě, porodnost nadále patří k nejnižším na kontinentu. Rozpor prý lze vysvětlit jedině množstvím nelegálních zákroků, které se odhaduje až na 150.000 ročně. Podle levicové poslankyně Joanny Senyszynové se obrat v "potratovém podsvětí" pohybuje okolo 300 milionů zlotých ročně (2,1 miliardy Kč).

Redakčně mírně jazykově upraveno

Foto: Grzegorz Kwolek/AG a Jerzy Gumowski/AG