V dubnu má být v Moskvě hotový návrh zákona, kterým by ruské církve získaly rozsáhlý majetek náboženského určení, informoval minulý týden deník Kommersant.

Zástupci ministerstva hospodářského rozvoje, kteří zákon připravují, neskrývají, že se církvím díky vrácenému majetku otevírají "rozsáhlé obchodní možnosti"; budou ale muset při svém podnikání sledovat výhradně religiózní cíle.

Pravoslavná církev nicméně nebude mít nárok na chrám Vasila Blaženého či kostely v moskevském Kremlu. Církve by měly získat všechen majetek, který už nyní neomezeně a trvale využívají na základě smluv s ruským státem. Jde tedy nejen o kostely, další budovy a pozemky, ale i jejich vnitřní vybavení, včetně předmětů potřebných k pravoslavným církevním rituálům.

Daniilovskij klášter

Koncepci převodu církevního majetku v minulých dnech schválila vládní komise vedená prvním vicepremiérem Dmitrijem Medveděvem. V současnosti v Rusku existuje 208 mužských a 235 ženských pravoslavných klášterů, 12 665 farností a 4696 nedělních škol. Katolická církev spravuje 220 farností, v Rusku je dále více než 4000 mešit a přibližně sedm desítek synagog. Pokud budou chtít církve uplatnit nárok i na majetek, který není bezprostředně spojen s náboženstvím, třeba na pekárnu, musejí prokázat, že takový objekt je "neodlučně spjat s objekty náboženského určení po architektonické, územní i funkční stránce". Restituce se nebudou vztahovat na cenné nemovitosti zapsané na seznam památek světového dědictví UNESCO, kam patří mimo jiné chrám Vasila Blaženého či kremelský komplex v Moskvě. Takových objektů je v Rusku okolo dvou desítek.


Palác patriarchů v Moskvě


Někteří představitelé ruského ministerstva hospodářského rozvoje se ale bojí, že požadavky ruské pravoslavné církve - jako největšího ekonomického subjektu předrevolučního Ruska do roku 1917 - by mohly dosáhnout obrovských rozměrů. Církev by se tak stala jedním z největších vlastníků pozemků a nemovitostí srovnatelným například s velkými korporacemi, jako je plynárenský gigant Gazprom či ruské železnice. "Nelze vracet dům jen proto, že tam kdysi byl pravoslavný seminář. Vznikne precedens a nakonec bychom museli vracet pozemky a domy i potomkům jejich bývalých majitelů. A pravoslavná církev ani není přímým nástupcem předrevoluční církve," poznamenala Olga Sokolovová, která na ministerstvu hospodářského rozvoje vede odbor správy státního majetku.

Rostislav Matulík spolupracuje s Českým rozhlasem 6 (www.rozhlas.cz/cro6)  a náboženskou redakcí Českého rozhlasu (www.rozhlas.cz/nabozenstvi). Je redaktorem zahraniční rubriky deníku Právo.

Foto: Jana Šustová a www.moskva.ru