Křesťanů je v moderním Turecku hrstka, ale už mají domácí martýry, kteří zemřeli pro víru. Příběh připomíná počátky křesťanství v dobách Římské říše. Umučeni byli tři muži, kteří se 18. dubna nacházeli v kanceláři malého křesťanského nakladatelství v Malatyi na jihovýchodě země. Dva z nich byli Turci, třetí pocházel z Německa. Přepadla je pětice radikálních islamistů, ozbrojených noži – mladých mužů ve věku 19 a 20 let. Útok měli přesně naplánovaný – a jak později řekli, udělali ho pro islám a pro Turecko.

Oběti přivázali k židlím a – jak později uvedli lékaři – velmi dlouho a velmi trýznivě je mučili. Nakonec všechny podřezali. Policii upozornil telefonát z vedlejších kanceláří. Volal člověk, který si všiml, že se něco podezřelého děje. O půl druhé odpoledne se potom naskytla policistům úděsná scéna. Dvě oběti byly mrtvé, třetí muž ještě dýchal. Ani rychlý převoz do nemocnice ale nepomohl. Zemřel i on.

Křesťané zavraždění v Malatyi (zprava: Necati Aydin, Tilmann Geske, Ugur Yuksel)

Vrahové se mezitím snažili uniknout z budovy. Měli u sebe zkrvavené nože a jeden z nich vyskočil z třetího poschodí. Policie je chytila a později zatkla dalších 5 lidí. Všichni patří k tureckému Hizballáhu, což je kurdské hnutí, které chce vytvořit na jihovýchodě země islámský stát. Ankara celou záležitost pochopitelně odsoudila.

Nejmladším mučedníkem je Ugur Yuksel. Bylo mu 32 let a za dva měsíce se měl ženit. Dalším je Necati Aydin – ten byl o čtyři roky starší, vedl místní protestantskou církev se třiceti členy a zůstala po něm manželka a dvě děti předškolního věku. Nejstarším je Němec Tilmann Geske, kterému bylo 45 let, byl také ženatý a měl tři děti od osmi do třinácti let. Jeho manželka Susanne poskytla rozhovor turecké televizi a řekla, že vrahům odpouští. Citovala Kristova slova na kříži: „Otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí."

Zavražděný Tilmann Geske s rodinou

Šéf Aliance protestantských církví v Turecku Ihsan Ozbek vystoupil posléze odvážně na tiskové konferenci, kde před kamerami naplno prohlásil, že to, co se stalo, je strašné, ale nikoliv překvapivé. Turecko se podle něj ocitlo v temnotách středověku. Mnozí křesťanští pozorovatelé tvrdí, že v zemi půlměsíce visí ve vzduchu cosi velmi podivného. Ozbek upozornil na nebezpečné kospirační teorie, vyhrožování křesťanům a fóbie z existence jiných náboženství. A dodal: „Víme, že to nebudou poslední mučedníci, i když bychom si velmi přáli, aby byli poslední." Zajímavé je, že dva ze tří zavražděných pocházeli z islámského prostředí a stali se křesťany. V tomto smyslu jsou prvními domácími mučedníky od založení moderního Turecka v roce 1923.

Daniel Raus je redaktorem Českého rozhlasu 6 (www.rozhlas.cz/cro6)

Foto: agentura Idea a www.malatyakatliami.com , resp. www.nabozenstvi.com

K tématu viz též starší zprávy Magazínu ChristNet.eu