Papež Benedikt XVI. souhlasí s tím, že římskokatoličtí  politici, kteří podpořili zákony umožňující potraty, by měli  být považováni za právoplatně exkomunikované z církve. Papež  to podle agentury AP uvedl na otázku jednoho z novinářů při  středečním letu do Brazílie. Jeho mluvčí později slova,  která vzbudila mezi novináři všeobecný rozruch, mírnil. Řekl,  že Benedikt XVI., jehož po příletu do země vítaly tisíce  lidí, nikoho z církve vyloučit nechce.

Obyvatelé Sao Paula vítají papeže

"Exkomunikace není žádná svévole. Je to součást  kanonického práva. Je založená na jednoduchém principu, podle  kterého je zabití nevinného lidského dítěte neslučitelné  s přijetím svátosti oltářní, přijetím těla Kristova,"  uvedl dále papež na tiskové konferenci v letadle. Podle agentury Reuters  je to poprvé, co se papež tak jednoznačně vyslovil ke kontroverznímu  tématu potratů.

Hlavní vatikánský mluvčí Federico  Lombardi ale později Benediktova slova mírnil. "Vzhledem k tomu,  že pro exkomunikaci se nevyslovili mexičtí biskupové, nezamýšlí  papež něco takového učinit," řekl Lombardi.

Papež se včera  za zavřenými dveřmi setkal také s prezidentem Luizem Ináciem Lulou  da Silva, podle agentury DPA se setkání konalo v napjaté atmosféře hlavně  kvůli jejich poměrně rozdílným názorům na otázku potratů.
Právě  snaha zabránit rozmáhající se sekularizaci latinskoamerické společnosti,  k níž patří nedávná legalizace potratů v hlavním městě  Mexika, je neoficiálním cílem první papežovy cesty do Latinské  Ameriky.

Oficiálně má kanonizovat prvního brazilského  svatého a zúčastnit se zahájení výroční konference latinskoamerických  biskupů.

Při setkání  s Lulou da Silva a jeho manželkou Marisou papež podle agentur diskutoval  o rodině a mládeži, mezinárodní solidaritě, o těsnější spolupráci  církve a státu v boji proti hladu a chudobě a za mír. Hovořili také  o vzdělání, sociálních programech či technologiích, používaných  třeba při výrobě biopaliv, v níž se Brazílie velmi angažuje.  Katolická církev nedávno vyjádřila obavy z jejich dopadu na  ekologickou vyváženost a zabezpečení potravin.

Benedikt XVI. a brazilský prezident Lula da Silva

Agentura  EFE uvedla, že podle brazilských oficiálních zdrojů Lula Benedikta XVI.  přijal jako hlavu státu Vatikán a nikoliv jako náboženského  vůdce. Nicméně byla to příležitost pro výměnu darů. Papež  svým hostitelům daroval několik růženců. Zato dostal od Luly  knihu o brazilském umělci Cándidovi Portinarim, první dáma  jej obdarovala jeho vlastní podobiznou od malíře Roberta Camasmieho  a guvernér státu Sao Paulo José Serra mu předal patnáctikilogramovou  ilustrovanou bibli v portugalštině. Prezident mu také dal exemplář  známky s Benediktovým portrétem, která byla dána do oběhu  tento týden a má hodnotu 0,9 realu (9,3 Kč).

Brazilská  velvyslankyně ve Vatikánu Vera Machadová sdělila, že o interrupcích  se nemluvilo. Lula se nedávno vyjádřil pro zmírnění zákona  o interrupcích. V úterý upozornil, že osobně je proti umělému  přerušení těhotenství, ale dobrovolná interrupce je záležitostí  brazilského "veřejného zdravotnictví".

Před klášterem Sao Bento, kde papež stráví  dvě noci během pobytu v největším brazilském městě Sao  Paulo, se před jeho příjezdem shromáždily davy lidí. Několik  hodin tam lidé čekali v dešti a zimě. Papež jim požehnal z  balkonu. Na místě panují přísná bezpečnostní opatření,  nad klášterem létají nepřetržitě helikoptéry.

V  tomto městě papež vystoupil i před asi 30.000 mladých lidí.  Čekání na něho si krátili zpěvem a tancem. Mládež nabádal,  aby žila mravným životem a odvrátila se od sexuální svobody,  kterou je Brazílie známá na celém světě.

Brazilská mládež naslouchá papeži

V pátek  bude papež sloužit na letištní ploše v Sao Paulu mši pod širým nebem;  očekává se přes milion věřících. Tam by měl papež také  kanonizovat františkánského mnicha z 18. století Antónia Galvaa,  který se stane prvním brazilským svatým. V neděli se v Aparecidě  poblíž Sao Paula uskuteční druhá mše, na kterou by mohlo  přijít kolem 300.000 lidí.

V Aparecidě, kde je největší  brazilský chrám, papež zahájí konferenci biskupů z latinskoamerického  regionu, která se koná vždy jednou za deset let. Hlava katolické  církve se rovněž chystá zavítat do církví vedeného léčebného  centra pro osoby závislé na drogách či na alkoholu.

Osmdesátiletý  Benedikt XVI. Brazílii navštívil v roce 1990 ještě jako kardinál  Joseph Ratzinger. Nynější cesta je jeho první delší od nástupu  do čela katolické církve před dvěma lety.

Foto: BBC/AP

Více fotografií na serveru kath.net