Výměna manželek, kterou Nova odvysílala 13. května, měla bouřlivou dohru.Mladá maminka Petra Jehličková z České Lípy se měla postarat o pět dětí. Natáčení končí po čtyřech dnech. Důvodem není nezvládnutí takto početné rodiny mladou maminkou, ale neprofesionální chování některých členů štábu, potažmo režiséra a kameramana Matěje Lišky. Co se přesně událo?

Představte našim čtenářům sebe a svoji rodinu

Jmenuji se Petra Jehličková a žiji s manželem Jirkou. Můj muž má syna z prvního manželství Jiříčka (9 let) a spolu vychováváme našeho syna Adámka (2 roky). Naše manželství je založené na lásce, společné zábavě a věrnosti. Já jsem na mateřské dovolené, můj manžel pracuje v zahraniční firmě v IT technologiích jako hlavní vývojář celosvětových registrů dlužníků a protikorupčních systémů. Do Výměny manželek nás přihlásil manžel s tím, že to bude zpestření a legrace.

Stala jste se pro veřejnost "známou" takřka ze dne na den. Na jedné straně přijetí ze strany veřejnosti, na druhé straně obrovská vlna nevole a anonymů. Co Vás nejvíce zasáhlo z řady negativních ohlasů? Narušilo to nějakým způsobem chod Vaší rodiny?

Nejprve bych chtěla říci, že než jsme se do této "reality" přihlásili, několikrát jsme se dotazovali na reálnost střihů a zajištění bezpečnosti v druhé rodině. Zástupci Novy nás ujišťovali, že je vše, jak má být, pořad není překrucován a je zcela zajištěna bezpečnost v případě problémového "dočasného partnera".
Předpokládala jsem, že půjdu do horší rodiny, protože Nova vybírá povahové rozdíly a naši rodinu považuji za harmonickou a spokojenou. Když jsem při počátečním pohovoru charakterizovala naší rodinu, byla mi položena otázka, zda nejsme věřící. Nikdo z naší rodiny v Boha nevěří a sama si myslím, že život je hlavně o hodnotách jeden k druhému. Svět je ovšem založen na obchodu, který někdy vyžaduje jiný přístup a uvolněná společnost rodinné hodnoty potlačuje. Výměnou manželek se mi potvrdilo, že v mnoha lidech ještě setrvávají návyky z dob před rokem 1989. Byla jsem zklamaná, že pro mnoho lidí bylo těžko stravitelné, jak bydlíme, někteří se zas nemohli přenést přes můj vzhled (který si ovšem nikdo z nás nevybírá) a posledním útokem se stal náš dům. Co se týče bydlení, si myslím, že se snažíme vytvořit hezké prostředí pro děti a nevidím na tom nic špatného. Řada lidí by si to mohla dovolit, kdyby si odpustila kouření, vysedávání v hospodách atd. Můžu ovšem říci, že rodinu nejvíce ubíjela myšlenka nejistoty, co NOVA odvysílá. Čím více se člověk dozvídal, tím více rozebíral, co lze překroutit a jaká vyslovená slova v případě vytržení z kontextu umožňují význam. Takže místo rodinné pohody se řešily možné následky a dopady v případě předpokládaného podrazu ze strany TV NOVA.

Ze všech stran jste byla kritizována za výchovu syna. Myslíte, že oprávněně nebo to vše způsobilo klamné zobrazení ze strany tvůrců pořadu?

Myslím, že každá maminka, co má ráda své dítě, zná dětské období vzdoru. Prostě dítě si někdy postaví hlavu a dělá všechno opačně. Byla jsem překvapená z útoků některých lidí na našeho dvouletého syna, které výměnou reaguje na změnu složení rodiny a absenci mé osoby. Odmítám ovšem tvrzení, že Adámek je rozmazlený. Pokud vím, tak Veronika o něm několikrát řekla, že je jako Andílek a poté, kdy s ním byla sotva 1 hodinu sama a malý s ní nekomunikoval, byl obdařen nálepkou "rozmazlené dítko". Nova si ovšem vybrala tento pohled, který po celou dobu prezentovala. Mnoho lidí, kteří viděli tento zkreslený šot, to vzala za svůj názor. Beru to tak, že to bylo od Veroniky vytrženo z kontextu, protože nevím, jak by tedy hodnotila své děti, když je Adam dle jejího názoru rozmazlený. Ve druhé rodině jsem téměř nic nekritizovala. Měla jsem tam jiné starosti, a to hlavně s Matějem Liškou.

Na druhou stranu Martin, (otec dětí) byl velice výbušný a jakákoliv výhrada se mu musela říkat velice opatrně. Nešla jsem do Výměny manželek s tím, že budu poukazovat na případnou nevychovanost dětí (které nedokážu ani poznat za tak krátkou dobu) a hrotit spory s člověkem, který se nedokáže ovládat. Chtěla jsem mít v rodině klid a pohodu. Nestála jsem o to prožít 10 dní ve strachu.

Odměnou za účast ve výměně manželek je nezdaněných 50.000 KČ. Výměna manželek nesmí být ze strany účastníků negativně komentována. Doma se musí mluvit celou větou, některé záběry opakovat dle vůle režiséra. Peníze nepřijdou na účet včas,“ je uvedeno v desateru Výměny manželek na neoficiální stránkách orientovaných proti tomuto pořadu . Kolik z těchto bodů je pravdivých, popř. do jaké míry jste to pocítila na vlastní kůži?

Mohu říci, že platí vše. Dost účastníků si stěžovalo i na platby. První půlku jsem dostala včas a jak jsem pochopila, na druhou nemám, za předčasné ukončení, nárok. Zaměstnanec Novy zapříčinil konec a sankce pak dostala každá z rodin.
Ukončení natáčení Výměny manželek rozhodl vlastně Martin, protože ten jako jediný nesouhlasil s prohozením štábů. Což by byl takový kompromis před konečným rozhodnutím. Martin jako jediný odmítl tuto variantu, a proto Výměna byla definitivně ukončena. Poté se dotáčelo 8 očí a ostatní potřebné věci k odvysílání.
Pokud bych věděla, že paní Rezková nedodrží slovo, nikdy by se 8 očí ani nenatočilo. Pokud bych něco mohla změnit, tak jsem neměla souhlasit s dotočením některých spotů (loučení s dětmi, odjezdy a příjezdy na 8 očí atd...). Paní Rezková řekla, že to bude podle skutečnosti, a proto jsem dala šanci pořad dokončit.

Jak byste charakterizovala osobu vašeho 10denního manžela.

Jedním slovem: cholerik, který dokáže nekontrolovatelně vybuchnout a za pár sekund se smát jako sluníčko. Smutné je, že to o sobě ví a bere to jako svou přednost ve výchově. Pokud tohle změní, pak možná udělá svou rodinu šťastnou. Já ji za šťastnou nepovažuji.

Veronika se za svého muže omluvila. Konec konců ona musí žít v prostředí křiku, takže to považuji za uzavřenou věc. Nemá to ovšem jednoduché a přeji jí hodně štěstí.

Co způsobilo zlom v tak zpočátku poklidném soužití?

Poklidné soužití tam nebylo od prvního dne. Spor s Matějem Liškou začal hned první den a pak už se to jen prohlubovalo. Jakmile se blížilo možné ukončení, Martin se začal chovat podrážděně, a to i z důvodu případné ztráty peněz. Když křičel na děti, nezasahovala jsem do toho, byla to jejich rodina – mnoho věcí Nova nepustila. Možná kvůli některým osobním vazbám jednoho ze členů štábu na jejich rodinu.

Pokračování rozhovoru naleznete zde.