Nejméně devět lidí včetně japonského kameramana bylo dnes zabito a jedenáct dalších zraněno při zásahu barmských bezpečnostních sil proti prodemokratickým demonstrantům u pagody Schulei v největším barmském městě Rangúnu. Oznámila to barmská vojenská vláda v oficiálním potvrzení bilance.

Junta dnes v Rangúnu tvrdě zakročila proti desetitisícům lidí, kteří vyšli do ulic protestovat proti předchozímu rozsáhlému zatýkání buddhistických mnichů. Ti byli v noci na dnešek násilím odvlečeni přímo z klášterů a obviněni z organizování masových protestů v posledních dnech. Rada bezpečnosti OSN na mimořádné schůzce v noci na dnešek vyjádřila znepokojení nad středečním zásahem, při kterém zahynuly nejméně tři osoby.
    Spojené státy oznámily, že uvalí ekonomické sankce proti 14 oficiálním představitelům barmské vlády. Tento krok následuje den poté, co americký prezident George Bush oznámil, že jeho země zpřísní sankce proti barmskému vojenskému režimu. V jejich rámci jsou zakázány jakékoli americké finanční transakce se 14 vládními představiteli barmské junty a zmraženy jejich účty spadající pod americkou jurisdikci.

USA pokročily s uvalením sankcí v době, kdy Barma souhlasila, že udělí vstupní vízum pro zvláštního vyslance OSN Ibrahima Gambariho, který míří do oblasti. Tento krok uvítali ministři zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), kteří se sešli v New Yorku na okraj zasedání Valného shromáždění OSN. Gambari má jednat s barmskou vládou o situaci v zemi poté, co se vláda rozhodla zakročit silou proti desetitisícům lidí vedených buddhistickými mnichy, kteří zahájili největší protestní akce v Barmě za posledních dvacet let.

V noci na dnešek barmské bezpečnostní složky provedly zátah především v klášterech v Rangúnu a okolí, odkud násilím odvezly neznámo kam asi 200 mnichů. Podobný osud stihl dva kláštery na severovýchodě Barmy, odkud bylo podle některých zdrojů odvlečeno až 650 osob. Agentura Reuters píše o celkem 500 zadržených mniších. Vojáci a policisté prý mnichy při zatýkání bili a pro výstrahu stříleli do vzduchu. Podle agentury AP dnes bylo také zatčeno několik aktivistů z největšího opozičního uskupení, Národní ligy pro demokracii, jejíž vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij je držena v domácím vězení.

Propuštění mnichů, jakož i propuštění dalších politických vězňů a demokratické reformy vyšli dnes do ulic v centru Rangúnu požadovat stoupenci mnichů, především z řad barmské mládeže. Policie se dnes stejně jako ve středu snažila nespokojence rozprášit palbou do vzduchu; podle některých svědků střílela i do davu. Centrem demonstrací se dnes stala pagoda Schulei, která je jedním z hlavních středisek protestů organizovaných v posledních dnech buddhistickými mnichy. Na odpůrce režimu zde čekala připravená pořádková policie se štíty a vodními děly a brzy přijeli také vojáci. Vojáci a policisté se rovněž vydali do ulic města s megafony a pod pohrůžkou zastřelení vyzývali občany k návratu domů. Asi stovka demonstrantů byla zatčena.

Současná takzvaná šafránová revoluce, jak překotné události v Barmě z posledního týdne nazývají podle barvy mnišských hávů některá média, je největší vlnou protestů od krvavého potlačení prodemokratického povstání z roku 1988, při němž bylo zabito asi 3000 lidí.
    Čína, která je jedním z mála spojenců barmské junty, dnes poprvé vyzvala politické vedení Barmy, a současně také demonstrující mnichy a řadové občany, k umírněnosti. Peking rovněž podpořil zprostředkovatelskou misi vyslance OSN Ibrahima Gambariho, který čeká, až ho barmské úřady vpustí do země.

Místopředseda Evropského parlamentu Edward McMillan-Scott prohlásil, že státy Evropské unie by měly bojkotovat Olympijské hry 2008 v Pekingu, pokud Čína nevyužije v Barmě svého vlivu k pokojnému vyřešení situace. Poslanec hodlá napsat britskému premiérovi Gordonu Brownovi a představitelům Portugalska, které nyní EU předsedá, a vyzvat je k diskusi o tom, zda by se sportovci neměli postavit proti pekingským hrám.

Bývalý český velvyslanec pro Barmu Jiří Šitler vyjádřil názor, že barmský vojenský režim by se možná mohl pod tíhou současných protivládních demonstrací zhroutit. Situace v asijské zemi podle něj napovídá, že naprostá většina lidí chce změnu; záležet ale bude na mnoha věcech - například na ekonomice země, na postoji Číny a dalších zemí.
    Rada bezpečnosti OSN vyjádřila nad středečním razantním zásahem proti demonstrantům znepokojení. Zároveň představitele vojenského režimu vyzvala, aby se zdrželi dalších násilností a povolili vstup zvláštního vyslance OSN do země.

Zásah proti demonstrantům odsoudila také Česká republika. Nesouhlas s násilným potlačováním demonstrací v Barmě přišlo dnes v Praze vyjádřit několik desítek lidí. Se zapálenými svíčkami v rukou prošly centrem města až k pomníčku připomínajícímu události 17. listopadu 1989. "Přejme si, aby šafránová revoluce v Barmě dopadla stejně klidně jako sametová revoluce u vás," řekla zástupkyně Barmského centra Praha. Demonstraci pořádala organizace Amnesty International.